Välj en sida

Fia, eller Sofia Fransson som hon egentligen heter, har jobbat i nästan alla kurser här på Bona. Hon är lärarassistent, vilket innebär att hon är där som deltagarna behöver henne. Det kan handla om lite allt möjligt. Bland annat ringer hon varje morgon några deltagare som behöver en liten extra push för att ta sig till skolan.

– Kanske blir man inte alltid jätteglad av att bli väckt på morgonen, men jag vet att de kommer att tacka mig sedan. Det har faktiskt alla gjort! Jag vet att jag är uppskattad, skrattar Fia.

Fia håller i egna lektioner också. Hon har tillvalet Körkortsteori en gång i veckan, ett temapass i studieförberedande allmän kurs och håller en kurs i arbetsliv på kvinnokursen. Där har hon stor nytta av sina tidigare arbetslivserfarenheter från skolkök och eget företagande i byggbranschen.

– Men jag tror att det viktigaste jag gör är att se till så att varenda deltagare blir sedd. Att nå människor. Jag har ett nästan helt individuellt system för varje deltagare för att hålla kontakten med dem. Och det är så himla roligt när deltagare kommer till mig och säger ”jag har hört att du är bra att prata med om man är ledsen”. Det värmer, verkligen.

– För mig är målet att vi ska ha starka deltagare som går ut härifrån. Människor som vågar tala för sig, och säga vad man tycker inför andra människor. Då kan man föra det vidare det till sina egna barn, barnbarn eller andra barn.

Under sina sju år på Bona har hon sett en hel förändringar, särskilt de senaste åren.

– Det har hänt väldigt mycket sista åren som jag är glad över. Vi jobbar mer med digitalisering, och det har vi pushats till att våga göra tillsammans. Jag tycker också det är mer dialog i personalen. Man har fått upp ögonen för hur man är och funkar gentemot andra människor. Detta har vår rektor Anneli bidragit mycket till, menar Fia.

– Jag älskar faktiskt mitt jobb, på riktigt. Här kan alla vara som man är, så länge som man inte skadar någon annan. Många hittar en trygghet här, även de som aldrig gjort det förut. Man får ha vilken bakgrund som helst och se ut hur som helst.

Det låter som en solskenshistoria allt det här, men det är så jag känner!