Välj en sida
Tillsammans utan vinstintresse

Här på Bona försöker vi hela tiden att arbeta för en bättre värld, på flera olika sätt. Våra grundvärderingar kommer från vänster vilket bland annat innebär att radikal samhällsdebatt och solidaritet präglar allt det vi gör.

Precis som hos andra folkhögskolor är idén om fritt och frivilligt lärande viktigt här. Kort sagt innebär det att du får bestämma mycket själv. Men det som skiljer Bona från andra är att vi fortsätter att jobba mycket i temaform, där man knyter ihop flera olika ämnen under ett övergripande tema. Vi menar att det främjar både individuellt och kollektivt lärande, oavsett vilka förutsättningar deltagaren har.

Vi tror på att göra saker tillsammans – inte bara inom kurserna men i hela skolan. Till exempel samlas deltagare från alla kurser varje torsdag, för att läsa tillvalsämnen i tvärgrupper. Där sker oerhört spännande möten eftersom våra deltagare har många olika bakgrunder, erfarenheter och förutsättningar.

Rent formellt så är Bona en ekonomisk förening som driver en folkhögskola utan vinstintresse. Vi har ungefär 150 ägare. Alla våra lärare har erfarenheter av tidigare arbete och har djupa ämneskunskaper, ofta i flera ämnen. Dessutom har de flesta en lång erfarenhet av folkbildning och är synnerligen bra på att knyta en nära kontakt med deltagarna.

Vanliga frågor
Vad kan jag läsa?

På Bona finns allmänna kurser för att få grundläggande behörigheter och flera specialkurser inom olika omården. VIssa kurser kan läsas på distans. Här läser du om alla våra kurser.

Hur studerar jag?

Du har stor frihet att forma din tid på Bona och fokusera på det just du vill. Här får du massor av tid med lärarna och du behöver inte klara av allt på egen hand, som på många andra håll.

När?

En vanlig termin är januari-juni och augusti-december. Vissa kurser har löpande antagning, vilket innebär att du kan börja när det passar dig bäst. Du hittar terminstiderna på varje kurssida.

Var?

Bona folkhögskola ligger på en ö mitt i Motala, mellan Göta kanal och Motala ström. Här byggdes Sveriges första mekaniska verkstad 1822, och därför kallas ön för Verkstadsön.

Vad kostar det?

Vissa kurser är gratis och andra kostar lite mer, men oftast betalar du 600 kr per läsår för bland annat försäkring och studiematerial. Många kurser är studiemedelsberättigande, vilket innebär att du kan få bidrag och lån från CSN för att täcka dina levnadskostnader. Andra kurser berättigar dig för bidrag från Arbetsförmedlingen.

Har du fler frågor?

Vi svarar jättegärna på alla frågor du har, så tveka inte att höra av dig till oss.

Bona folkhögskola som ekonomisk förening

Det är många som äger Bona folkhögskola tillsammans. Personal, före detta deltagare, organisationer, skolans studerandekår och andra som helt enkelt gillar det vi gör här. Totalt är det ungefär 150 ägare som delar på runt 350 andelar. Ägarandelarna utgör skolans grundkapital, men skolans verksamhet finansieras till övervägande del genom stats- och landstingsbidrag. Föreningens stadgar hittar du här.

Bli medlem

En grundförutsättning för att bli medlem är att du delar vår profil. Då kan du köpa andelar som kostar 500 kr för en privatperson eller 1 000 kr för en organisation. Alla ägare får en röst på föreningens stämma, oavsett hur många andelar en äger.

Ansök som privatperson
Ansök som organisation

Som ägare får du brev från oss framför allt när det är dags för den årliga stämman i mars-april. Glöm inte att höra av dig om du byter adress, så att medlemsregistret är aktuellt. Och följ gärna våra sociala medier, om du vill hålla dig uppdaterad under året.

Har du fler frågor? Kontakta rektor Anneli Dahlqvist på 070 – 774 53 62

Bona-andan

Ett viktigt ledord hos oss är “tillsammans” och det är en stor del av det som vi kallar för Bona-andan. Här finns nämligen en ganska speciell närhet mellan deltagare och personal, inte minst eftersom vi gör saker tillsammans – allihopa. Vi tar oss tid för varandra och lyssnar, pratar, umgås och har roligt ihop.

Några gånger under varje läsår tar vi en paus från det vanliga schemat och gör saker ihop, oavsett vilken kurs en läser. Deltagare från hela skolan får möjlighet att jobba tillsammans och lära känna varandra under friluftsdagar, temadagar och temaveckor. Här knyts många nya band, som kan hålla livet ut!

Temavecka

Varje termin har en temavecka där deltagare och personal från olika kurser möts för att jobba ihop. Veckan har ett övergripande tema som till exempel vatten, makt eller konst, som var och en tar sig an på sitt eget sätt. Det kan bland annat handla om musik, film, dans, teater, politik, konst – eller kanske något helt annat? Allt kan hända under den här veckan – och gör det också!

Tillval

En gång i veckan har deltagarna ett tillval, som kan handla om något helt annat än vad kursen man läser gör. Tillvalen varierar från termin till termin och vi har haft allt från teater, kör, radio och film, skapande och matlagning till körkortsteori, gym, fiske, teknik och motion. Hör av dig om du vill veta vilka tillval som erbjuds just nu.

Coopet

Coopet är samlingslokalen där vi fikar, lunchar, lånar en bok, slappnar av och umgås. Vi turas om att göra förmiddagsfikan, vilket innebär att du kan köpa kaffe och macka för bara 10 kr. Trots det låga priset så blir det ibland pengar över, och då bestämmer vi själva vilket ändamål pengarna ska gå till.

Lokalen rymmer ungefär 120 personer och ibland anordnar vi konserter, föreläsningar och andra gemensamma aktiviteter i Coopet.

Profil

Bona folkhögskola verkar för ett samhälle präglat av öppenhet, solidaritet och självständigt tänkande. I undervisningen utgår vi från individens och kollektivets erfarenheter och skaparkraft. Bona folkhögskola ska vara ett forum för radikal samhällsdebatt där arbetarrörelsen, vänsterns, kvinnorörelsens och solidaritetsrörelsernas värderingar utgör grunden.

Kollektivhuset

Sedan 2017 har Bona ett hus där deltagare bor och tillsammans tar hand om sysslorna. I huset finns det mesta som behövs: möbler, husgeråd, städ- och diskutrustning, porslin, internet och till och med en stor trädgård. Och Bona folkhögskola ligger bara tio minuters promenad bort.

Alla som studerar på Bona kan ansöka om att få bo i huset, men de som har långt att pendla har förtur. Deltagare kan bo i huset under hela studietiden och även på sommaren. Under sommaren kan vissa rum hyras ut till exempelvis folk som cyklar Vätternrundan.

Ett eget rum kostar 2300 kr per månad, och ett rum som delas med en annan deltagare kostar 1 800 kr per månad per person. Förutom sovrum finns det gemensamma utrymmen där vi alla kan samlas tillsammans. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Kursavgifter och betalning

Kursavgifterna varierar beroende på kurs, och du kan läsa mer om detta i faktarutan på varje kurssida.

När du betalar använder du vårt bankgiro 5220-1639.

Forum för distanskurser

Läser du en distanskurs så når du distanskursforumet på distans.bona.nu