Välj en sida

Jennie Carlsson har varit på Bona sedan början på 2019 och jobbar som lärarassistent på Allmän kurs för personer med funktionsvariationer. Hon kom till Bona efter att ha fått ett tips från en vän om att söka sig hit.

– På en gång kändes det nästan familjärt när jag kom hit. Öppna och välkomnande lärare, fin gemenskap mellan deltagare och personal och en lugn och trygg miljö överlag. Jag är väldigt glad att jag fick tips om att söka mig hit, säger Jennie.

Som lärarassistent jobbar Jennie med flera olika saker, som Fia har pratat om förut här i bloggen. Det är ett flexibelt jobb och Jennie tycker alltid att det händer något här.

– Min roll är lite som att förmedla mellan deltagare och lärare. Jag blir nästan som en kompis, och det vill jag gärna vara. Jag vill att de ska ha den känslan. Då kan de berätta saker för mig som de inte berättar för läraren, av olika anledningar.

Eftersom Jennie håller sig i en klass blir hon som en slags klass-assistent. En fördel med det är att hon kan följa deltagarna under hela dagen i olika lektioner.

– Jag ser när någon har svårt att sitta i klassrummet med många andra. Men jag ser också att det gick mycket bättre när hen fick sitta mer avskilt i ett grupprum. Sådana saker blir lätt för mig att se.

Nu är det andra omständigheter på Bona när vi är i distansläge och alla jobbar hemifrån. Det blir mycket fokus på att hitta en struktur i hemmiljön för att kunna fokusera på skolarbetet.

– Vem som helst kan ha svårt för att fokusera på studier eller arbete i sin hemmiljö, och i den här klassen är det många som har det. Det finns inte längre samma avgränsade rutiner och det är mycket i hemmet som distraherar.

– Jag försöker hjälpa deltagarna med att göra vardagen mindre luddig. Gör en plats för skolarbetet: sätt upp datorn i köket och jobba där. Ta rast på bestämda tider, och glöm inte att ta en promenad då och då.

Det är ingen slump att Jennie tipsar om att promenera. Det är nämligen hon som har hand om promenad som tillval här på Bona.

– Det blir såklart annorlunda att promenera när man inte är på samma plats. Men när promenad står på schemat så går vi ut var och en och skickar filmer och bilder till varandra. Så vi är ju tillsammans ändå, på sätt och vis. Det känns bra att vi får vara lite glada i det här, att få vara ute i våren, och veta att vi har sommaren framför oss.

Jennie har kommit in bra på Bona och är väldigt omtyckt bland deltagarna. Och det gäller åt andra hållet också.

– Jag stortrivs verkligen på mitt jobb. Jag har kommit helt rätt! Det är så himla givande att få jobba i den här klassen och jag vill verkligen lyfta deltagarna – de är helt fantastiska.