Välj en sida

Den här veckan startar Bona folkhögskolas nya kurs Digitala spel och community management. Intresset för utbildningen, och antalet sökande till de 15 platserna, har varit oväntat högt och kursen har lockat deltagare från många olika yrkesbakgrunder.

För att möta den växande spelindustrin har flera utbildningar inom spelutveckling startats runt om i landet, men Bonas nya utbildning är den första i sitt slag.

– Den heterogena grupp som har sökt till kursen är ett kvitto på att kultur och ledarskap inom e-sport tillhör framtidens yrken. Det är verkligen inte en liten grupp nördar som vill jobba med digitala spelmiljöer utan ett brett spektrum av människor, i olika åldrar och från olika yrkesbakgrunder, säger Anneli Dahlqvist som är rektor på Bona folkhögskola.

Av de 15 personer som har antagits till kursen återfinns bland annat fritidsledare, marknadsförare, journalister, dataspelsutvecklare, en bibliotekarie, en yrkeschaufför och ett vårdbiträde. 

Det som förenar flera av dem är ett ideellt engagemang inom gaming och digital spelkultur. Gemensamt för alla är att de brinner för spelkultur och för att utveckla e-sportcommunitys. Många ger uttryck för att de vill satsa på en ny karriär som kan skapa möjligheter att få jobba med människor och spel som ett verktyg för att skapa inkludering, en meningsfull vardag och gemenskap i en trygg mötesplats.

Ny omgång i vår 
Det höga ansökningstrycket på kursen har gjort att Bona nu har beslutat att genomföra den igen under vårterminen 2022. Ansökningsperioden för vårens kurs startar den 15 september och det har redan kommit in intresseanmälningar. 

Utbildningen genomförs under hösten i samarbete med Rainy Lab, som arbetar med digital spelkultur, och communityt Female Legends, som är en ideell förening med fokus på att stärka kvinnor och icke-binära inom e-sport och gaming. 

– Vi har sett ett behov av den här typen av utbildning under en rätt lång tid så det är väldigt roligt att den nu är igång. Flera aktörer ur spelbranschen har också visat engagemang och många av våra föreläsare kommer från branschen vilket vi tycker visar prov på att de också anser att detta är viktigt. Vi är väldigt glada över att kunna bidra till framtidens spelbransch och spelcommunities genom den här kursen, säger Sarah Fagerström, kursledare på Bona och verksamhetsutvecklare på Female Legends.

För mer information och för att komma i kontakt med kursens deltagare, kontakta gärna:
Anneli Dahlqvist, rektor Bona folkhögskola
Tel: 070-774 53 62
Mejl: anneli@bona.nu

Sarah Fagerström, kursledare, Female Legends
Tel: 070-4437066
Mejl: sarah@femalelegends.com

Max Horttanainen, vd Rainy Lab
Tel: 073-0910717 
Mejl: max@rainylab.se

Fakta om utbildningen
Terminstider höstterminen 2021: 6 september-12 januari
Ansökningsperiod för vårterminen 2022: 15 september-17 december
Studietakt: 100 procent
Längd: en termin
Studiemedelsberättigad: Ja

Läs mer om utbildningen här.