Välj en sida

Vi har träffat Emina som går grundkursen i medicinsk yoga och kundaliniyoga. Emina arbetar till vardags med hälsoinriktade projekt på ett företag i Varberg, där flera anställda har olika begränsningar i kroppen som gör det svårt för dem att klara vardagen.

Emina har tränat olika typer av yoga under många år och såg möjligheten att med det som verktyg hjälpa de människor hon mötte i sitt jobb. Hon sökte på nätet efter en relevant yoga-kurs – och hittade Bonas. Hon sökte, och fick plats. Och det ångrar hon inte.

”Redan från första tillfället kände jag att kursen var fantastiskt. Även om vi är på distans så är vi så närvarande och nära. Kursledaren Helene har en sådan värme och lugn, hon är en otroligt bra ledare.”

Emina berättar att hon inte har lärt sig så mycket om yoga på femton år som hon har gjort på knappt två terminer på Bona. Kursen fokuserar på hälsa och välbefinnande och står på kundaliniyogans tre ben: rörelse, andning och meditation/koncentration.

Det är områden som Emina både uppskattar att träna vid respektive tillfälle, och som hon tar med sig till sitt jobb.

”Jag skräddarsyr upplägget för mina olika grupper och inkluderar olika övningar från yoga-kursen, kring rörelse, andning och avslappning. Det hjälper de anställda att hantera exempelvis stress och sömnsvårigheter, och ger dem motivation och verktyg att klara av sin situation. Det, i kombination med annan coachning, träning och samtalsterapi, har visat sig vara effektivt och omtyckt.”

Emina berättar att hon är väldigt tacksam för att hon hittade den här kursen, och för Helene som leder den.

”Jag ser fram emot varje torsdag kväll när vi ses.”

Helene Bergström, som leder kursen och är certifierad instruktör för kundalinyoga och medicinsk yoga, berättar att människor söker sig till yogan av olika anledningar. För vissa är den en allsidig fysisk träning för hela kroppen, medan den för andra kan vara en träning som ger energi och lindrar smärta från sjukdom. Men det kan också vara ett sätt att hantera en stressig vardag genom att lära sig olika andningstekniker och avspänning.

Yogan är ett bra verktyg för att komma ner i varv, hitta lugnet och få en inre kontakt.”

Enligt Helene kan yoga appliceras på många områden. Som när hon för några år sen arbetade med en teaterkurs på Bona. Då var yoga en del i skådespelarträningen för att utveckla kroppskännedom, koncentration och kroppsmedvetenhet, som är viktigt när man står på en scen.

Idag får deltagare på andra kurser än Bonas yoga-kurs ta del av yoga, med rörelseövningar efter en lektion eller i mitten av den för att få en energiboost eller en stunds avslappning.

Jag tycker kundalinyogan är ett bra verktyg som friskvård eftersom den arbetar holistiskt, menar Helene.”

Bona erbjuder två yoga-kurser: en grundkurs i medicinsk yoga och kundalinyoga, och en fortsättningskurs som fördjupar både i teori och praktik. Alla är välkomna, med eller utan förkunskaper om yoga.


Den här yogan är verkligen för alla som vill prova, och eftersom kursen erbjuds av en folkhögskola är den kostnadsfri. Den går även på kvällstid vilket gör den tillgänglig för fler”, säger Helene.

Läs mer om kurserna på https://bona.nu/kurser/grundkurs-i-medicinsk-yoga-och-kundaliniyoga/