Välj en sida

Återigen är det dags för en deltagare  i Textlabbet att bli publicerad. Det är Susanne Fellbrink som kommer ut med en deckare som hon jobbat med i Textlabbet: Än sjunger hon inga sånger. Boken är ingen vanlig deckare. Ett mysterium ska lösas, som sig bör, men här är det varken poliser, advokater eller reportrar som ska göra det. Det ger ett väldigt annorlunda perspektiv än en vanlig deckare. Dessutom utspelar sig boken i underhållningsbranschen, vilket inte heller är så vanligt.

Susanne Fellbrink har själv varit i den branschen i snart 30 år. Hon är sångerska och låtskrivare, har drivit en stor eventlokal i Sundsvall och håller idag i en kör som sjunger populärmusik. Så det är ingen slump att hennes bok utspelar sig i underhållningsbranschen. Och det är heller ingen slump att det blev en bok.

– Jag har skrivit i ganska många år, bland annat för musik och barnböcker. Men för några år sedan hade jag en idé till en bok och bestämde mig för att gå en skrivarkurs. Den visade sig fokusera på deckare så jag styrde om min idé åt det hållet. Och det var kul, så jag fortsatte med det, säger Susanne.

– Sedan gick jag Textlabbet i två terminer. Där kunde jag verkligen lägga tid på skrivandet, för man håller på med så mycket annat annars. Det var väldigt bra att behöva lämna in material kontinuerligt, för jag blev pushad till att skriva färdigt. Responsen från lärarna och deltagarna var väldigt givande, och jag lärde mig mycket på att ge respons på andras texter. Jag blev bättre på att sätta fingret på vad som är bra och inte bra, vilket jag sen kunde tillämpa på min egen text.

Det sägs ofta att det är svårt att få förlag att nappa på sina manus, och det hade Susanne också hört. Hon var inställd på att ge ut boken själv, men på en av träffarna här på Bona så blev hon peppad av deltagarna till att försöka. Och av en slump fick hon pepp från ett helt annat håll också.

– I slutet av 2018 var jag på en deckarfestival i Sundsvall och stötte bokstavligen ihop med en förläggare. Vi började prata och det slutade med att hon bad mig skicka mitt bokmanus till henne. Sen skickade jag till fyra förlag till och det var faktiskt tre av dem som nappade, men jag skrev avtal med Printz Publishing som numera hör till Norstedts förlag.

Nu skriver Susanne redan på en uppföljare kommit en bra bit på vägen. Planen är att den ska komma ut redan till sommaren.

Läs mer om Susanne på hennes hemsida.