Välj en sida

Vi har träffat Lina Nordquist, författaren och före detta Bona-deltagaren som nu är nominerad till Årets bok. Hon berättar om en oväntad livsresa. Från att ha gillat att läsa böcker och skriva ner små idéer och scener på post it-lappar, till att ha tagit sig ändå till den prestigefulla tävlingen Årets bok. Med en bok som nu ges ut på flera språk.

”Jag har alltid läst mycket, men det slog mig inte då att jag själv skulle kunna skriva.”

Men så fick hon barn, och världen blev både vackrare – och farligare. Lina började skriva. Små, små fragment på post it-lappar, i marginalen på viktiga papper. Mycket kastades, men några lappar blev kvar. Hon började brodera ut scenerna, och insåg sen att det här kanske kan bli en hel berättelse.

”Min första tanke när jag insåg att det kunde bli något mer var: Shit, nu måste jag genomföra det här. Jag måste skriva klart berättelsen.”

Lina började skriva, men det blev inte som hon tänkte i sitt huvud. Hon insåg att hon inte kunde hantverket. Det var då hon började leta efter en skrivarkurs – och hon hittade Bona. Varför valet föll på Bona och kursen Textlabbet berodde dels på den seriösa nivån – det här var ingen kurs man bara gick för skojs skull – dels för att utbildningen var på distans. Då gick livspusslet ihop, med barn och heltidsjobb som forskare. Nu skulle hon lära sig att skapa bra berättelser och få till den där dramaturgin som hon tyckte saknades.

”Det här är ett hantverk, precis som att vara silversmed. Jag kände igen de bitar som funkade, men jag kunde inte skapa riktigt bra berättelser. Jag behövde verkligen Bona och är jätteglad att jag gick skrivarkursen.”

Lina berättar hur kursen hjälpte henne att göra karaktärerna till levande människor, att skriva så att läsaren kunde kliva in i berättelsen och uppleva platserna.

”Jag fick bra och konstruktiv feedback av lärarna Gertrud och Ola. Jag lärde mig se bristerna i mina texter, var de svaga länkarna fanns. Ingen i min närhet hade kunnat, eller velat, ge mig den feedbacken. De skulle ha satt mig och mina känslor först, inte berättelsen. På Bona låg den största omtanken om texten, inte om mig, och det var väldigt bra. Jag hade aldrig kommit dit jag är idag om jag inte gått på Bona.”

Det bästa med att skriva då?

”Att det är så fantastiskt roligt, det är som att gå på bio i sitt eget huvud. Och är filmen dålig så byter jag kanal. Jag skriver ofta på olika berättelser eller scener parallellt.”

Lina berättar att hon skrev på två andra böcker samtidigt som den som nu är nominerad till Årets bok – ”Dit du går, följer jag”. För ibland saknas idéerna eller motivationen, men då finns det annat att skriva om. Om inte en ny bok, så i alla fall en scen, en naturbeskrivning, en doft eller en karaktär.

Linas bästa tips till någon som gillar att skriva:

”Mitt bästa tips är att skriva, skriva, skriva. Läs en kurs för att komma vidare, lyssna på poddar –och låt det ta tid. Om du inte har någon som kan ge tuff feedback runt dig så ta in en lektör eller gå en skrivarkurs som den på Bona. Ta in riktigt mycket feedback. ”

Här kan du läsa mer om Linas nominerade bok ”Dit du går, följer jag”. Här kan du även rösta på boken.

Här kan du läsa mer om vår kurs Textlabbet

Linas bästatips till någon som gillar att skriva:”Mitt bästa tips är att skriva, skriva, skriva. Läs en kurs för att komma vidare, lyssna på poddar –och låt det ta tid. Om du inte har någon som kan ge tuff feedback runt dig så ta in en lektör eller gå en skrivarkurs som den på Bona. Ta in riktigt mycket feedback.”Här kan du läsa mer om Linas nominerade bok ”Dit du går, följer jag”.https://www.aretsbok.se/arets-bok-202-dit-du-gar-foljer-jag/På länken kan du även rösta på boken. Här kan du läsa mer om vår kurs Textlabbet (länk till kurssida