Välj en sida

Sedan några år tillbaka börjar vi läsåret med en aktivitetsdag. Då träffas vi alla under en halvdag och delas in i grupper med deltagare från alla kurserna. Varje grupp är ungefär 12 personer så när du känner för att vara lite i bakgrunden så är det inga som helst problem.

– Jag har nog aldrig sett så hög närvaro på en aktivitetsdag förut, säger lärarassistenten Fia Fransson. För några år sedan gjorde hennes son något liknande på sin skola, och det var så idén kom till oss på Bona.

Årets aktivitetsdag hade tre uppgifter. Dels skulle de hitta och visa upp ett 30-tal saker. Det var verkligen allt mellan himmel och jord, som till exempel curry, lådbil, mumie, finsk tidning, svamp och solstol.

– Här gäller det att vara kreativ och försöka tänka “enkelt”, ungefär som i TV-programmet Bäst i Test. Curry, kan det vara sand i en glasburk? Lådbil kanske kan vara en leksaksbil i en låda? Svamp – är det bara sådana som växer i skogen, eller kanske också en disksvamp?

Och visst flödade kreativiteten. Det var många spännande kreationer, bland annat otaliga fina små mumier som deltagarna gjorde själva.

En annan uppgift handlade om att fånga tio olika motiv på bild. Ett av motiven var läraren Robert – när han skrattar! Här fanns det många olika taktiker, som du kan se på bilden. Några deltagare upptäckte att Robert är svag för bra ordvitsar, så det var flera som sökte efter bra material på nätet.

Tredje uppgiften var att göra en slogan för Bona och här kom många bra förslag, som till exempel:

På Bona är vi måna!

Bona – en skola där alla behövs!

Bona – början på ett nytt liv!

Lär oss mest, Bona är bäst!

Detta var tänkt som en utslagsfråga, men det behövdes inte till slut. En av grupperna lyckades nämligen få ihop alla bilder och saker utom två. Bra jobbat! Det viktigaste med dagen är såklart inte att utse en vinnare, utan snarare att vi alla träffas, gör saker ihop och lär känna varandra. Det blev verkligen en toppendag med massor av gemenskap.

– Alla i personalen deltog i grupper eller hjälpte till med arrangemanget på olika sätt, vilket också bidrar till gemenskapandet. Nästa gång vill jag ingå i en grupp för det verkar ju så himla roligt, säger Fia, som i år var ansvarig för dagen tillsammans med Peter, och skrattar