Välj en sida

Idag publiceras en debattartikel som vi har skrivit ihop med andra folkhögskolor i Östergötland. Det handlar om ett nytt register där alla folkhögskolors deltagare med funktionsnedsättning ska registreras, med personnummer. Vi anser att detta kränker den personliga integriteten och skapar onödiga risker för hur sådana uppgifter kan användas i framtiden. Vi menar också att registret är onödigt, eftersom det fram tills nu har fungerat bra med anonym gruppstatistik.

Håller du med? Skriv gärna på vår namninsamling!

Du kan läsa mer om detaljerna i debattartikeln, men här vill vi passa på att skriva mer om den känslomässiga delen. Vi som ser folkbildningen som en förkämpe för demokrati och integritet blev nämligen djupt chockerade av detta. Ledsna, förbannade. Plötsligt uppmanades vi att lämna bort känsliga personuppgifter om våra deltagare till Statistiska Centralbyrån, och snabbt skulle det gå. Vi visste inte bakgrunden till beslutet, eftersom de organisationer som representerar oss hade godkänt detta utan att diskutera saken med oss. Vi visste inte om vi var tvungna att göra detta eller om det var frivilligt. Nej, vi förstod inte ens vad det skulle vara bra för.

Vissa reagerade genom att lyda och inte tänka så mycket på saken. De ”gjorde bara sitt jobb”. Vi känner alla till attityden. Den bidrog till exempel till att nazismen växte sig stark på 30-talet. Idag, när alla kan se hur humanismen och solidariteten allt oftare får ge vika för främlingsfientlighet och rädsla, så får vi inte glömma det. Det värsta kan faktiskt hända och vi måste våga vara jobbiga och obekväma för att förhindra det.

Våga vägra! Kränk inte era deltagare utan anledning. Skicka inte in uppgifter till SCB.

Läs hela debattartikeln här. Skriv gärna på vår namninsamling och dela vår inlägg på Facebook och Twitter. Har uppmärksammats av bl.a Aftonbladet (1, 2), P4, Corren, Tidningen FolkhögskolanSkolporten, FUB, Funktionsrätt och Människor mot rasism