Välj en sida

För den som är intresserad av politik och vill läsa allmän kurs på annan ort, så finns det många valmöjligheter. Vad ska man välja egentligen? För Erik föll valet på Bona och vi passade på att fråga honom varför, innan han blev färdig med kursen häromveckan.

– Jag hade precis börjat bli intresserad av politik, och jag blev nyfiken på Bonas vänsterprägel. Sen spelade ju kollektivhuset in såklart. Inte bara för att få ett boende utan också för att leva tillsammans med andra, säger Erik.

Han lärde sig mycket av att leva så tätt ihop med andra. Det var första gången han bodde kollektivt, så i början var det mycket nytt att ta in. Och det samma gällde för studierna.

I början var det konstigt att få så fritt spelrum som man får här.

– I början var det konstigt att få så fritt spelrum som man får här. Gymnasiet är ju hyfsat strikt i jämförelse. Jag var till exempel inte van vid att själv få välja ingång i ett ämne. Men här kan vi utgå från ett tema som kanske inte alltid verkar så kul vid första anblicken, men man lär sig att hitta sin egen ingång i ett tema. Då blir det faktiskt både roligare och mer intressant, menar Erik.

Och för Erik är det samhällsperspektiven som gör det intressant. Det har han kunnat fokusera på här, tycker han.

– Lärarna är så bekväma med att lyfta fram det politiska. Det gör verkligen skillnad! Man inspireras till att fundera och diskutera, och det gillar jag. Här finns det nästan alltid någon att diskutera med. Och någon som inte håller med, skrattar Erik.

Ja, med Bonas mångfald av politiska, kulturella och religiösa idéer så tycker alla inte samma. Allt är inte bara ”peace and love”, som Erik uttrycker det.

Inte bara peace and love. Men vi är ändå en skola där alla får plats med sitt.

– Men vi är ändå en skola där alla får plats med sitt. För mig som gick i en grundskola där alla hade ungefär samma bakgrund, så har det här varit väldigt lärorikt. Bara att träffa och höra historier från folk som varit på helt andra platser i världen och gjort helt andra saker – det är väl per definition givande, tänker Erik.

I framtiden vill Erik läsa vidare på universitetet, troligtvis inom det samhällsvetenskapliga området. Kommer han ha nytta av sin tid på Bona då?

– Ja, jag tror att folkhögkolans fria sätt att studera är en bra förberedelse. Så länge du kan producera något som är relevant och som du är intresserad av, så tror jag det kommer gå bra. Dessutom har vi skrivit uppsatser som känns som en väldigt konkret förberedelse till universitetsstudier. Så jag rekommenderar verkligen den här skolformen, säger Erik.

Vi önskar Erik all lycka i framtiden!


Förtydligande 2023: Kollektivhuset som hänvisas till i texten ägdes av Bona 2017-2023, men är nu tyvärr sålt. Om du som deltagare söker boende, kontakta gärna Bona på info@bona.nu, för tips och vägledning på var du kan söka.