Välj en sida

I januari började vi vår nya körskola här på Bona. Varje tisdag träffas inte mindre än 26 deltagare för att sjunga tillsammans och vara del i en väldigt speciell gemenskap. Kursen kombinerar teori och praktik så att deltagaren kan utveckla sin sångteknik, och vi övar på att förmedla känslor och beröra sin publik med körsång.

Att sjunga i kör handlar också om mer än bara sång. Det vet inte minst Johanna Lundqvist som leder kursen. Hon har sjungit i kör sedan unga år och studerat både musikpedagogik och kördiregering. Dessutom har hon lett flera körer tidigare.

När man sjunger med andra så är det som om man släpper dagen.

Johanna Lundqvist

– Sång kan vara befriande på många sätt. När man sjunger med andra så är det som om man släpper dagen. Kursen handlar ju också mycket om att jobba med andning och avspänning, eftersom det hänger ihop med rösten. Det finns en slags sångglädje som gör att jag alltid är piggare efter körsången än jag var innan, säger Johanna.

Det kan forskningen förklara, vilket Johanna har koll på som naturvetare. När människor sjunger i grupp så producerar kroppen mer oxytocin. Det främjar känslor av gemenskap, och produceras bland annat vid förlossningar för att stärka bandet mellan mamma och barn. Om människor sjunger i grupp en gång i veckan under lång tid så kan det främja välbefinnandet ännu mer än om man bara hade suttit ner och pratat. Allt enligt professor Töres Theorell på Stressforskningsinstitutet.

Kanske beror detta på att det finns något djupt mänskligt med körsång? Vi har gjort det i tusentals år, och det är en väldigt speciell upplevelse att få höra sin röst tillsammans med andras.

Man kanske också kan komma långt på att bara lyssna på andra som sjunger. Och förhoppningsvis får du möjlighet att se något av kursens offentliga framträdanden under våren. Hör av dig om du är nyfiken!

Du kan läsa mer om kursen och skicka in din ansökan här.