Välj en sida

Idag har Bona folkhögskola haft avslutning. Det är några som har blivit färdiga med sina studier och lämnar nu skolan. Vi som stannar kvar kommer att följa deras resa.

Niklas och Nada skriver om sin tid på Bona. Vi vill önska Nilkas, Nada och andra alla deltagare som nu avslutar sina studier ett varmt lycka till i framtiden.

Niklas:

”När jag började på bona hade jag bara ett mål och det var att få min gymnasiekompetens och bli klar men samtidigt så var jag rädd men väldigt pepp på att ta tag i studierna i en vuxen ålder. Jag var rädd för att jag kände endast en person och som ny i klassen så trodde jag det skulle bli svårt att komma in i den familjen som man lätt blir på bona, men det var inga problem för alla var så god hjärtade och välkomnande, både elever och lärare är otroligt fina personer och det tog inte lång tid innan man blev en i familjen. En gång bona alltid bona kan man säga för när du väl har börjat där så får man vänner livet ut för det är så mycket vissa personer börjar betyda för en. Jag har gått igenom otroligt mycket under min tid i skolan med allt från att mitt under en lektion fick skynda mig till Linköpings sjukhus då min son skulle födas till giftemål och skilsmässa, ja dessa 3 år har verkligen varit händelserika men underbara år. Det känns overkligt att det redan är slut på min skolgång och att jag faktiskt ska sluta och när jag tänker på det så är det jobbigt. Men som en i familjen nu så betyder inte min skolgång slutet på allt, jag har fortfarande kvar alla minnen och kommer fortfarande ha kontakt med många Niklasfrån skolan. Med det sagt så checkar jag ut precis som alla andra så kommer en tid då vi måste lämna boet och sprida våra vingar.”

Nada:

 ”Oändliga möjligheter om man kan språket”

Den här berättelsen handlar om min historia om att söka jobb i Sverige. Den handlar om mig men du som läser kan känna igen dig själv mellan raderna. 

Jag är en trebarnsmamma som har varit i Sverige i sex år. Har försökt flera gånger att hitta ett jobb men lyckades aldrig. Många jobb kräver specifika utbildningar och arbetserfarenheter, dessutom krävs det en viss flexibilitet som en mamma med små barn inte alltid har. Som alla vet, många arbete har obekväma arbetstider som sena kvällar och helger. Första steg efter mina språkkurser, är att hitta en praktisk utbildning inom något yrke. Problemet är att det är inte lätt att komma in på en utbildning med begränsade språkkunskaper. En väninna till mig gav mig en tips om att börja en kurs där man läser olika ämne på svenska. Kursen heter Kvinnokursen där deltagare var kvinnor från hela värden. Så småningom blev min svenska bättre och plötsligt mitt självförtroende ökade. Jag började anse att det finns oändliga möjligheter om man kan språket. 

En dag hittade jag en jobbannons på internet. I annonsen sökte dem en erfaren person inom vård och omsorg. Jag tyckte att det var osannolikt att de skulle ge mig jobbet, men jag sökte ändå. efter några dagar gick jag en intervju och äntligen fick jag min första anställning i Sverige.

Jag ska snart börja på hemtjänsten och hoppas kunna hjälpa äldre människor med deras vardag.”