Välj en sida

Finanskrisen! Ekonomi och Politik

Här har vi kursen för dig som är nyfiken på varför världen ser ut som den gör, och vad som kan göras för att förändra den. Det är en distanskurs på halvfart där vi tillsammans blir mer insatta i teorier om nationalekonomi och politisk ekonomi. Det kan låta avancerat, men du behöver inga särskilda förkunskaper för att läsa kursen. Ett intresse för samhällsfrågor och samhällsteorier räcker gott.

Innehåll

Tillsammans läser vi och diskuterar Ekonomihandboken av Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren. Det är en lättläst och tillgänglig bok som kritiskt granskar dagens ekonomiska politik och teori, och väcker massor av spännande tankar om hur en annan värld kan vara möjlig.

Med David Harveys bok, Kapitalets gåta och kapitalismens kriser, lär vi oss mer om vad den pågående ekonomiska krisen är och vad vi kan göra åt det.

När vi diskuterar böckerna kommer du att få nytta av dina kamraters idéer och funderingar, och det kan mycket väl vara där som polletten verkligen trillar ner. Diskussionstillfällena kommer att ske digitalt.

Sammantaget får du en uppsjö av frågor, svar, aha-upplevelser och nya perspektiv kring vår tids stora politiska och ekonomiska spörsmål. Hur kan blomstrande länder plötsligt stå vid randen av bankrutt? Hur kommer det sig att så många drabbas av sänkt lön, skuldsättning och arbetslöshet? Varför håller oroliga politiker bankerna under armarna?

Anpassade studier

Bona har ett genomgående digitalt arbetssätt. All undervisning sker digitalt och det är inga obligatoriska träffar.  Vi vill underlätta för dig som deltagare att nå dina mål, utefter dina och våra förutsättningar.

Efter kursen

När du är färdig med kursen så har du ett brett batteri av idéer och koncept för att förstå samtiden med. Det är på många sätt en svindlade samtid vi lever i, men du kommer att kunna diskutera detta med båda fötterna på jorden. Utan svindel.

 • Ansökningstid: Löpande fram till kursstart
 • Nästa kursstart: 22 januari 2024
 • Kurslängd: 1 termin
 • Studietakt: 50%
 • Studiemedelsberättigad: Ja
 • Deltagaravgift:  300 kr per termin
  (Avgift för studerandeförsäkring, studiematerial/kopior och studieresor.)
 • Kontaktperson:
  Mikael Vinberg

Terminstider:

Vår 2024: 22 januari – 7 juni