Välj en sida

Nicklas Rudberg är ordförande i Bildningsnämnden i Motala, som ansvarar kommunens skolor och utbildning. För honom är folkhögskolorna viktiga för samhället, och Bona är viktigt för Motala. 

– Bona har en jättestor roll att fylla i Motala. Det är viktigt att människor kan få en andra chans i livet. Och det handlar inte bara om studier eller arbete. Att läsa på folkhögskola innebär ju ofta en personlighetsutveckling där man börjar tro mer på sig själv, säger Nicklas.

Nicklas nämner särskilt Allmän kurs för personer med funktionsvariationer. Där är det tydligt att deltagarna mötts av otillräckliga metoder i den kommunala skolan, men att de nu kan få en mer rättvis chans.

– Och det verkar ju funka bra. Jag var själv där och hälsade på en klass för några veckor sedan. Deltagarna verkade varken nervösa eller osäkra och jag fick en hel del skarpa frågor. Det verkade finnas självsäkerhet i botten av frågorna. Och jag känner mig alltid väl bemött när jag är på Bona. Och det märks att det finns ett engagemang i personalen som är djupt. Sådant uppskattar jag.

Nicklas pratar även om hur Bona har varit en lokal aktör i utvecklingen av verkstadsområdet, där skolan ligger. Vi var tidigt med i diskussioner och det är väldigt positivt, tycker Nicklas.

– Om jag fick önska så skulle folkhögskolorna få tillbaka en större aktiv roll i samhället. Och mer resurser. Och jag hoppas verkligen att Bona fortsätter att vara med och utveckla verkstadsområdet. Då finns det goda chanser att det blir en slags kulturstadsdel, säger Nicklas.