Välj en sida

Vi har länge haft kurser för personer med funktionsvariationer här på Bona. I åtta år närmare bestämt. Hela tiden har vi haft stort fokus på social inkludering utan stigmatisering vilket har bidragit till en mångdimensionell kultur här på hela skolan. En del i det vi kallar för bonaandan!

Detta har uppmärksammats både lokalt, regionalt och nationellt och nu har vi även nått utanför Sveriges gränser. I onsdags fick vi nämligen besök från det norska utskottet för autism och tourettes. De gjorde en studieresa i Sverige med fyra stopp, där vi var den enda folkhögskolan.

– Jag fick ett mail från utskottet under sportlovet för att de var nyfikna på vår verksamhet. Jag förklarade hur vi arbetar och skickade med rapporter, artiklar och uppsatser som jag författat tidigare, säger Mats Kindell som är kursföreståndare för allmän kurs för personer med funktionsvariationer.

Det nappade utskottet på och bokade in ett studiebesök här. Med på besöket var Elisabeth Krüger Østbøll, politisk sekreterare på utskottet, Ellen Munkhagen som forskar på ungdomar inom AST/NPF som skolvägrar samt Helene Ugelstad som arbetar med arbetsfrågor och välfärd. Det blev en väldigt lyckad dag med samtal, spaningsfika med hela skolan i coopet och en träff med två deltagare i allmän kurs för personer med funktionsvariationer.

– Det här var ett mycket intressant möte med insatta och duktiga personer! Det som var mest glädjande var att besökarna imponerades både av vår fysiska och psykiska miljö. De uppfattade direkt den värme och positiva känsla vi har på Bona folkhögskola, säger rektor Anneli Dahlqvist.

Utskottet kommer att publicera en rapport före årets slut och du kan läsa mer om deras arbete här.