Välj en sida

Vi får ofta frågan om vad det personliga brevet i kurs- och jobbansökningar ska innehålla. Därför kommer här våra bästa tips. Varsågod, nu är det bara att sätta igång!

Syftet med ett personligt brev är att presentera dig själv och göra en kort sammanfattning av dig och din bakgrund. Ett personligt brev är max en A4-sida långt och ska innehålla dina kontaktuppgifter. 

  1. Börja med det viktigaste. Skriv en kort och intresseväckande inledning, där du berättar vem du är. 
  2. Berätta varför du söker kursen/jobbet. Här beskriver du ditt intresse och motivation. 
  3. Förklara varför just du passar för kursen/jobbet. Här beskriver du vad du har för erfarenheter och kompetens och varför man ska välja just dig. Den här delen är viktig när du söker jobb – vad kan du tillföra företaget? 
  4. Avsluta med att berätta om dina mål och förväntningar. 
  5. Skriv gärna personligt och positivt, använd egna ord och undvik floskler. 
  6. Låt någon annan korrläsa ditt brev och rätta eventuella språkfel. Skulle den som läser ha valt dig för kursen eller jobbet? Varför, eller varför inte?

Här kommer några exempel från de personliga brev som vi fick in till kursen Digitala spel och community management. Läs och låt dig inspireras!  

”Jag drömmer om att berätta en fin historia, i spelformat, och lära mig det här hantverket. Och jag älskar själva idén med folkhögskola, för mig är det en plats som är till för alla, att alla kan få en ny chans i livet och möjligheter att göra det bästa av den.” 

”Jag tror att den här utbildningen skulle passa mig perfekt så att jag kan fördjupa mina kunskaper och förmedla det vidare till besökare här på gården, men även mina chefer och politiker högre upp i kommunen.” 

”Min önskan är att få en bättre grund och mer kunskap för att kunna få ett jobb som jag drömmer om.” 

”Har under hela mitt yrkesliv vart intresserad att arbeta inom spelbranschen, men känt att jag inte riktigt vet vart jag passar in.” 

”Senaste året har jag velat söka mig bort från mediebranschen för att jobba inom spelbranschen och skickar därför denna ansökan till e

”Jag har med andra ord erfarenhet av projektledning, budgetering, nätverksbyggande och marknadsföring och hoppas kunna damma av och stärka de erfarenheterna med nya kunskaper anpassade för spelbranschen genom er utbildning.” 

”Med brinnande passion för att arbeta med e-sport, spel och ungdomar hoppas jag nu få börja min resa mot mitt drömjobb.”

”Generellt är jag den typen av person i ett gäng som tar initiativ och tycker om att leda.”

———-

Hoppas du blir hjälpt av tipsen! 

Vi passar också på att påminna om att ansökningsperioden för vårens kurser börjar redan nästa vecka, den 15 september. Trycket på höstens kurser var rekordhögt så vänta inte utan skicka in din ansökan direkt. Välkommen till Bona, hoppas vi ses!