Välj en sida

Kvinnokursen har precis kommit tillbaka från en studieresa till riksdagen i Stockholm. Där fick vi en egen guidning av Johan Andersson (S) från Motala tillsammans med Erica Nådin (S), som pratade om hur arbetet i riksdagen går till. Vi passade på att fråga hur en gör för att sitta i riksdagen.

I grund och botten handlar det om att engagera sig i ett politiskt parti och att vinna människors förtroende, menar de. Ser man bakåt i tiden så är det främst män som gjort det, men så är det inte längre.

Idag är 48% av riksdagsledamöterna kvinnor, jämfört med ungefär 20% i början av 1970-talet. Det är också allt fler riksdagsledamöter med utländsk bakgrund: sedan förra valet har den siffran gått från 8% till 12%.

Det samma gäller för unga människor. Erica som guidade oss runt riksdagen är bara 24 år, vilket gör henne till en av de yngsta i riksdagen. Så visst finns det utrymme för annat än vita medelålders män i riksdagen (även om det kan bli bättre).

Det har knappast hänt av sig självt. Många har kämpat för att det ska bli så. På gruppbilden är vi i kvinnorummet i riksdagshuset där det finns porträttbilder på Kerstin Hesselgren (första kvinnliga riksdagsledamoten 1921), Karin Kock (första kvinnliga statsrådet 1947), Karin Söder (första kvinnliga utrikesministern 1976) och Ingegerd Troedsson (första kvinnliga talmannen 1991).

Vem vet, kanske kommer någon av oss få en porträttbild i riksdagen i framtiden?


Johan skrev om vårt besök på sin Facebook.