Välj en sida

Bonas tillvalsämnen kan handla om så olika saker som snickeri, körsång och engelska. Yoga har i flera år varit ett mycket uppskattat tillval på skolan. Teaterläraren Helene Bergström är dessutom utbildad yoga-instruktör och det är hon som leder gruppen.

De utför kundalini-yoga, en inriktning som handlar om enkla kroppsrörelser, andningövningar och meditation med hjälp av olika ramsor, mantran. Helene, som lett yoga på skolan i fem års tid, ser att de senaste årens deltagare sätter ny prägel på yogan.

– Första gången hade jag fördomar. Jag visste att medelåldern var lite högre så jag hade satt fram stolar. Men alla satte sig direkt i lotus- eller klippställning på golvet. Många är ju vana att sitta närmre golvet än vi varit i Sverige och det hade jag inte tänkt på, säger Helene.
(klippställning är när man sitter ner på knä och med baken mot fotsulorna)

När gruppen är ny brukar Helene fråga deltagarna varför de valt yoga och om de har ont någonstans. Många, särskilt kvinnorna, har problem med stela axlar, nackar och ont i ryggen.

Det är tydligt att yogan är uppskattad. Flera deltagare säger att de orkar sina studier bättre nu, ja att de orkar mer över huvud taget.

– Vi går igenom hela kroppen, sträcker ut musklerna, säger Helene. Hennes nuvarande grupp träffas varje torsdagsmorgon och består av 15 personer.

– Här är vi från så många länder: Eritrea, Somalia, Sverige, Syrien, Thailand…
jag tycker det är fantastiskt när vi alla till exempel sitter tysta och i en övning bara andas. Det är som om vi bedriver fred tillsammans, säger Helene.