Välj en sida

Förra veckan pratade vi med vår nya lärare Said, och den här veckan träffar vi Vin (uttalas “Vinn”) som är ny engelsklärare här på Bona.

Vin har en master i översättning från Syrien, där hon jobbade med att översätta mellan arabiska och engelska. Vin var även lärare i två år, innan kriget kom till Syrien. Då flydde hon till Sverige.

– När vi kom hit för tre år sedan så ville jag jobba som lärare, så jag gick Snabbspår för nyanlända lärare på Linköpings universitet. Nu läser jag till en examen som svensklärare, medan jag är engelsklärare här på Bona.

Vin imponeras av möjligheterna för vuxenstudier i Sverige. I Syrien går det nämligen inte att studera alls om man inte tog sig igenom grundskolan på första försöket.

– Jag gillar särskilt folkhögskolor. Deltagarna är här för att de vill, och inte för att de måste. De vet exakt vad de vill göra och kan själva välja vilka teman de vill arbeta med här på Bona. Det gör mitt jobb som lärare mycket roligare.

– Friheten gör att det blir mindre stress. Vi behöver inte följa en läroplan och då blir det lättare för deltagaren att upptäcka vad de vill göra i framtiden. Och det tror jag är väldigt viktigt.