Välj en sida

 

– Black Sabbath kan inte överskattas som band. Dom var all tung rocks gudfader och förfader till all Metal. Jesper Samuelsson och Tommy Forssén på allmän kurs kan det här med hårdrock. Undra på, boende i hårdrockarstaden Motala och själva aktiva som musiker som dom är.

Allmän kurs gymnasium har just avslutat ett temaarbete om 70-talet. Det har handlat om allt möjligt från tiden och en skärmutställning berättar om både tidstypiska frisyrer, interrail, spola kröken-propaganda och populära matlagningsrecept.

En del av utställningen handlar om musik i den tyngre skolan som hårdrock och heavy metal, bägge genrerna födda på slutet av 60-talet.

Det är kurskamraterna på allmän gymnasium Jesper och Tommy som står bakom och det framgår snabbt att de kan en hel del i ämnet. De har lyft fram tre musikaliska förgrundsgestalter från tiden; Deep Purple, Thin Lizzy och Black Sabbath.

Det visar sig att det grämer killarna lite att en annan minst lika given kandidat inte är med, nämligen Led Zeppelin. Men Black Sabbath, dom är ändå numero ett:

– Det var ju nåt helt nytt, några drägg från England som ägnat ungdomen åt småtjuveri och ströjobb gjorde plötsligt nåt nytt, ockult och lite skrämmande, medan alla andra hade blommor i sitt hår, säger Tommy.

Han menar att Black Sabbaths influenser inom den hårdeare musiken inte kan överskattas.

– De är nästan större än någonsin. All musik jag gör har också nåt element från Black Sabbath i sig, det är nåt med riffen och stämningen i musiken.

Egentligen skulle Tommy och Jesper göra en podd tillsammans, Tommy hade till och med skrivit manus men sen tröt tiden och det fick bli en utställning i stället.

Ser du den på skolan och vill veta mer så kan både Tommy och Jesper bidra med hur mycket fördjupning som helst. Fascinationen för hårdrockens urfäder är så väl uppenbar som entusiastisk. Rock on!

 

Jesper spelar bas i bandet ”Regular People”

Tommy spelar gitarr i bandet ”Sacred Widow”.