Välj en sida

Teori och Praktik-kursen uppfyller nu andra delen av sitt namn, nu är det praktik som gäller för deltagarna. Alla har tolv veckors praktik. Några någon dag i veckan, andra flera. Jobbet varvas med skolgången på Bona.

Elin Pettersson har nu gjort några veckor av sin praktik på hjälporganisationen Erikshjälpen Second Hand i Bråstorp i Motala. Att hon trivs går inte att ta miste på. Ögonen lyser och orden liksom forsar fram när hon ska berätta:

– Det är så fräsch arbetsmiljö och härliga kollegor, jag riktigt längtar dit varje dag!

Elin är inte ensam om att praktisera på Erikshjälpen.  Kurskompisarna Jennifer Rylander och Henning Strömberg är också där. Jennifer putsar silver och koppar, Henning åker runt med flyttbilen och Elin fixar i montrar, står i kassan och prismärker.

– Jag har lärt mig jättemycket. Till exempel vad olika saker kan vara värda.

Begagnade IKEA-grejer får inte kosta så mycket. Tupperware-prylar, plastburkar och diverse köksredskap är däremot eftersökta och har ett visst värde.

Elin Pettersson stortrivs på sin praktikplats Erikshjälpen i Motala.

Elin uppskattar att Erikshjälpen är noggranna med vad de ställer ut till försäljning. Allt som är kantstött plockas bort.

Och i avdelningen för begagnade LP-skivor står bara skivor som en kille bland volontärerna först lyssnat på och gått igenom så de inte har hack och repor.För det finns tid att göra jobbet noga och bra.

– Det är ingen stress och det är skönt att det är så genomtänkt och fräscht, säger Elin om den ganska nyöppnade butiken.

– Vi har till exempel gummimattor på golvet bakom kassan. Det är skönt att stå på under långa dagar.

Och så räddar det ett och annat glasföremål om det råkar tappas i golvet…

– Jodå, det har jag redan varit med om ett par gånger, säger Elin och skrattar.

Det märks verkligen att hon trivs. Elin vill slå ett slag för praktik under utbildning över huvud taget. Själv är hon på Erikshjälpen två dagar i veckan, 8.00-15.00

– Det är perfekt. Man längtar både till praktiken och till skolan. Också skolan blir roligare när man får varva med praktik. Alla borde få ha praktik på schemat, slår Elin fast.

Erikshjälpen Second Hand har tillsammans med Hela Människan RIA flera butiker runt om i landet. Den i Motala är den senast öppnade. Allt överskott går till sociala och humanitära insatser både i Sverige och utomlands.