Välj en sida

Behöver folkbildningen mer radikala ansatser? Ja, det tror i alla fall en nybildad grupp som träffades för första gången i somras här på Bona. En av initiativtagarna är Emma Duberg som går på folkhögskollärarprogrammet på Linköpings universitet. Tillsammans med Anna Hedman startade hon Radikala Folkbildare för att kunna sätta mer fokus på antirasism, feminism och antikapitalism.

–  Många inom folkbildningen skriver redan under på detta. Men vi kände att vi ville ha ett signalord, och gå steget längre. Vi vill göra något konkret i vardagen av visionerna som finns på många håll. På vissa folkhögskolor kan det vara svårt att göra det, särskilt på egen hand. Då är det bra att organisera sig så här, säger Emma.

Därför träffades en handfull radikala folkbildare på Bona under en helg för att lära sig av varandra. Valet föll på Bona bland annat eftersom vår kombination av marxistiska och praktiska kurser stämde med deras inriktning, och eftersom vi kunde erbjuda boende i kollektivhuset.

Helgen handlade mycket om att få kraft för att driva frågor framåt, och att våga vara lite bråkig. Att få stöd och inspiration från de andra, och att backa varandra. Hur ska visionerna få mer utrymme? Hur rekryterar vi? Hur kan vi jobba långsiktigt när det finns en kortsiktig politisk styrning? Ämnena var många.

– Vi är precis i startgroparna och arbetar fortfarande fram vad vi ska bli för något. Jag ser personligen gärna att vi bygger en slags pedagogisk plattform med metoder och strukturer som kan användas av alla för att ta fram egna radikala kurser. Men vi får se hur samtalen för oss framåt.

Emma betonar också att de vill lära sig mer av erfarna folkbildare, som jobbat med de här frågorna länge. Det är särskilt viktigt nu när många snart går i pension.

Vill du veta mer? Kanske vara med på nästa träff? Kontakta Emma (emma.duberg at gmail.com) så berättar hon mer.