Välj en sida

Vad är det egentligen man vill fylla sina dagar med? Det tänkte Linn Rasmusson på efter gymnasiet, när hon var ute och reste. Hon gick musikalinriktning på högstadiet, men kom bort från det helt och hållet under gymnasiet. Men när hon sen ställde sig frågan så blev svaret ganska tydligt. Teater! Linn ringde till Bona och fick prata med Helene Bergström, ansvarig för teaterkursen.

– Det var som att prata med en person jag känt i hundra år. Helene sa att teater är som att resa, där man kan vara varsomhelst, närsomhelst, och vemsomhelst. Jag fick ett så himla starkt intryck och kände verkligen att jag ville vara i hennes närvaro.

Och det intrycket är kvar efter en dryg termin. Linn tycker att Helene är “extremt inkännande” och att hon – och alla andra lärarna – skapar ett väldigt fint och accepterande klimat där alla verkligen får vara som de är.

– För mig har det varit viktigt att få uppleva det. Nu vet jag att en grupp kan ha en så här fin miljö, där man tar hand om varandra. Alla förtjänar att ha det så.

Det är särskilt viktigt att ha en sådan gruppdynamik när man jobbar med teater, där man jobbar mycket med sig själv och sina känslor. Samspel och tillit är viktigt för att alla ska våga utforska röstens och kroppens berättande förmåga.

Och teaterkursens fokus på fysisk kommunikation kan vara utmanande. Men det skördar också många frukter.

– Man är trygg i att prata men inte lika van vid att använda kroppen som ett verktyg. Men här använder man kroppen till allt annat än att vara snygg. Man känner “herregud, min kropp kan göra såhär” istället för “oj sådär kan jag ju inte göra” så en blir väldigt bekväm i sin kropp. Man får bara vara i sin kropp.

Men det som Linn tycker varit allra bäst med Bona är att man får möta människor som man kanske aldrig hade träffat annars. Hon nämner ett tillfälle när man mötte deltagarna från kvinnokursen. De läste upp gripande berättelser på temat min mormor, min mamma och min dotter och teaterdeltagarna sjöng sånger. Alla var nervösa för att göra något nytt, och “vi blev väldigt gripna allihopa”, som Linn beskriver det.

Visst låter det lite som en upplevelse från en resa. Och det är nog faktiskt precis vad det är.

Linn kommer att instagramma från vårt konto under teaterkursens resa till Italien – missa inte det. Och läs mer om vår grundutbildning i teater, eller kontakta Helene Bergström direkt för mer information.