Välj en sida
Teaterlinjen på Bona folkhögskola i Motala, Östergötland

Teaterkursen

Teater är ett stort och brett område, och hos oss får du prova på mer än på många andra teaterlinjer. Efter ett år på Bonas teaterkurs har du en stadig grundutbildning för att fortsätta med exempelvis skådespeleri, regi eller scenteknik. Inte minst har du djuplodande personlig utveckling i bagaget, efter ett års intensivt arbete med dig själv.

Innehåll

Första terminen lär vi oss grunderna. Vi övar ihop i grupp för att skapa samspel och tillit, så att det blir högt i tak. Då kan vi tillsammans våga utforska röstens och kroppens berättande förmågor. På Bona lägger vi mycket vikt på fysisk kommunikation, bland annat för att ta oss förbi inlärda schabloner om vad kroppen är och bör göra. Du får prova monologer, dans, scenteknik, sång- och musikteater, radioteater och vi läser teaterhistoria och analyserar pjäser.

Under vårterminen blommar vi ut och fördjupar oss. Du är med i hela processen från idéarbete till färdig föreställning med sceniskt och praktiskt arbete: kostym, scenografi, ljus och ljud, koreografi och musik. Det blir också en studieresa utomlands där vi spelar teater eller musik på skolor och barnhem. Tidigare resor har bland annat gått till Italien, Island och Tyskland.

Efter Teaterkursen

Vissa går vidare till scenskolor, andra vill bli dramapedagoger eller jobba vidare med sång, dans eller scenteknik. Även om du väljer att sadla om helt, så har du alltid med dig din personliga utveckling som teaterlinjen lett till.

Förkunskaper för att söka Teaterkursen

Teaterkursen kräver inga särskilda erfarenheter, men det är en fördel att vilja arbeta tätt tillsammans med andra.

Tårarna rinner för minnen, tårarna rinner för framtidstro. Men dom rinner också för insikten att jag inte för alltid kan stanna på skolan som gett mig dom tveklöst bästa åren i mitt liv. En härlig blandning av människor, åsikter och tankar. Lärare som från dag ett bemöter en med den största respekt tillit och kraft. Bona folkhögskola, vilken tid, vilka minnen.
Jesper Salberg, tidigare deltagare

 • Terminstider:
  Höst: 22 aug - 19 dec 2018
  Vår: 2 jan - 4 juni 2019
  Höstlov: vecka 44, 2018
  Sportlov: vecka 8, 2019
  Påsklov: vecka 16, 2019
 • Ansökningstid: 1 april, 2019
 • Studietakt: 100%
 • Längd: 1 år
 • Studiemedelsberättigad: Ja
 • Deltagaravgift:  2 600 kr
 • Kursansvarig:
  Helene Bergström
  072 – 580 63 75