Välj en sida

Husbyggarkursen

Här är kursen för dig som vill bygga saker i trä. Du lär dig träarbete och inredningssnickeri genom att vi bygger ett hus tillsammans, helt från grunden. Vi använder både traditionella och nya tekniker, och du får lära dig den svenska och matematik som behövs för yrket.

Vi jobbar i en nyrenoverad verkstad vid Göta kanal tillsammans med båtbyggarkursen, i nära anslutning till Bona folkhögskola.

Innehåll

Tillsammans bygger vi ett helt hus där du får vara med i alla stegen. Vi lär oss att rita hus i nya 3D-program på datorn, och hur man väljer rätt typ av husgrund. Du får ta fram och bygga flera typer av golv, kontruktioner, väggar, och tak och lär dig att anpassa det för kundens önskemål. Vi lär oss om isolering, el och rör och vi monterar dörrar och fönster.

Dessutom besöker vi byggplatser för att se hur man förbereder marken för huset, och du är med när huset som vi byggt transporteras och monteras på plats.

Svenska och matematik ingår i kursen, och utgår från dina förutsättningar. Matematiken är direkt knuten till byggandet, så att du kan bli en ännu bättre snickare. Svenskan handlar om att lära sig yrkesspråket och att kunna presentera sitt arbete för till exempel en beställare. Därtill gör vi övningar för att stärka ditt självförtroende och din förmåga att samarbeta.

Efter kursen

Efter kursen har du goda kunskaper om att bygga i trä – och inte bara hus. Du kan mycket om maskiner, verktyg och olika material och du har tillräckliga kunskaper i matematik och svenska för att gå vidare till nya byggprojekt.

 • Terminstider:
  Höst: 22 aug - 19 dec 2018
  Vår: 2 jan - 4 juni 2019
  Höstlov: vecka 44, 2018
  Sportlov: vecka 8, 2019
  Påsklov: vecka 16, 2019
 • Ansökningstid: löpande
 • Studietakt: 100%
 • Längd: 1-2 år
 • Studiemedelsberättigad: Ja
 • Deltagaravgift:  600 kr per läsår
  (Avgift för studerandeförsäkring, studiematerial/kopior och studieresor.)
 • Kursansvarig:
  Caj Claesson
  072 – 580 63 77