Välj en sida

Båtbyggarkursen

Är du nyfiken på hur man bygger en båt helt från grunden? Då är detta kursen för dig. Här kombinerar vi tidlösa metoder med ny kunskap och teknik, så att du kan bygga ännu mer än bara båtar.

Vi jobbar i en nyrenoverad verkstad vid Göta kanal tillsammans med husbyggarkursen, i nära anslutning till Bona folkhögskola.

Innehåll

Just nu bygger vi en snipa och en jaktkanot. Först gör vi mallar som vi fäster i båtens köl, därefter sågar och hyvlar vi till båtens för- och akterstäv. På detta ”skelett” bygger vi på med tunna ekplankor som nitas fast i varandra.

När båten slutligen fått sin form monterar vi båtens revben (spant) och bottenstockarna som båtens golv (durken) ligger på. Därefter bygger vi all inredning i båten, monterar motor, oljar och lackar båten, med mera. Efter 1-2 år är båten helt färdig.

Svenska och matematik ingår i kursen, och utgår från dina förutsättningar. Matematiken är direkt knuten till byggandet och svenskan handlar om att lära sig yrkesspråket för att till exempel presentera sitt arbete för en beställare. Därtill gör vi övningar för att stärka ditt självförtroende och din förmåga att samarbeta.

Efter kursen

När du är färdig med kursen så har du inte bara byggt din egen båt, utan fått massor av viktiga kunskaper på vägen. Du kan använda alla maskinerna i snickeriet och har väldigt goda kunskaper i att arbeta med handverktyg, och hur man bör ta hand om dem. Det är hantverkskunskaper som kan användas genom hela livet, för många olika slags projekt.

 

 • Terminstider:
  Höst: 22 aug - 19 dec 2018
  Vår: 2 jan - 4 juni 2019
  Höstlov: vecka 44, 2018
  Sportlov: vecka 8, 2019
  Påsklov: vecka 16, 2019
 • Ansökningstid: löpande
 • Studietakt: 100%
 • Längd: 1-2 år
 • Studiemedelsberättigad: Ja
 • Deltagaravgift:  600 kr per läsår
  (Avgift för studerandeförsäkring, studiematerial/kopior och studieresor.)
 • Kursansvarig:
  Caj Claesson
  072 – 580 63 77