Välj en sida

Baskurs i moderatorskap

Moderatorskap handlar om att leda och att följa. En duktig moderator eller mötesledare är påläst, har pondus och energi. Personen håller tidsplanen och gör så att det blir spänst i samtal och övergångar. Mötesledaren är den som ofta kan avgöra om det blir ett okej eller ett riktigt bra möte eller event. Ibland finns det fördelar med att anlita en extern moderator och andra gånger är det bättre att använda och utveckla den kompetens som finns internt.

Intro

I kursen Baskurs i moderatorskap lär vi dig att lyfta dina och andras möten och event till nya höjder. Här får du kunskap om hur du förbereder och leder exempelvis möten, konferenser, workshops, webbinarier och seminarier som är intressanta och givande för åhöraren och lyfter deltagarna. Du får med dig verktyg för att ställa de rätta frågorna som skapar interaktivitet och driver diskussionen framåt. Du lär dig att hantera en scen, fysiskt såväl som digitalt.
Kursen Baskurs i moderatorskap är framtagen av de erfarna moderatorerna Karin Klingenstierna och Åsa Lindell. De kommer att agera lärare och bollplank under kursens gång.

Innehåll

Kursen Baskurs i moderatorskap är på kvartsfart och sträcker sig över motsvarande en termin. Den sker i huvudsak på distans genom den digitala läroplattformen Loops, vilket gör att du kan lägga upp ditt arbete så att det passar in i ditt schema. Du får också möjlighet att delta i regelbundna digitala träffar.
Baskurs i moderatorskap är uppbyggd i nio moduler med olika teman:
• Välkommen och introduktion
– Presentation av kursen
– Kursens spelregler
• Moderator – en beskrivning
– Skillnaden mellan en moderator och en konferencier
– Granska moderatorn, analysarbete
• Förberedelser
– Vad behöver en moderator veta
– Organisera ett genrep
– Mental uppladdning
• Genomförande
– Vem gör vad
– Hur hanterar du oförutsedda händelser
• Format
– Olika format på event och deras utmaningar
– Hur hanterar du ett panelsamtal
– Hur sätter duen struktur
• Interaktivitet
– Gör en interaktivitetsplan
– Tips för interaktiva möten
• Konsten att ställa frågor och att lyssna
– Konsten att lyssna
– Tips för att ställa rätt frågor
– Träning på enminuts-intervjuer
• Den virtuella och digitala moderatorn
– Virtuellt moderatorskap
– Den digitala moderatorn, tips och inspiration
– Digital spaning
• Att etablera sig som moderator
– Bygg ditt CV
– Gör en intressentkarta
– Reflektion
Varje modul innehåller olika teoretiska och praktiska moment som inspelade föreläsningar, länkar till relevanta artiklar, inlämningsuppgifter och gruppanalyser. Under hela utbildningen har du tillgång till dina lärare för att ställa frågor eller be om feedback.
Kursen Baskurs i moderatorskap tar avstamp i boken Yrke: Moderator, En bok om konsten att leda på scen av Karin Klingenstierna och Åsa Lindell.

För vem?

Baskurs i moderatorskap passar dig som är nyfiken på människor, gillar att stå på scen eller drömmer om en karriär som moderator. Den passar också dig som behöver leda konferenser och workshops som del av din yrkesroll och vill skapa en stabil grund att stå på. Då kursen sker på distans går det bra att kombinera den med ditt vanliga arbete.

Pris

Baskurs i moderatorskap omfattar ca 160 studietimmar (16 veckors studier i 25% studiehastighet) och kostar 20 000 SEK exkl moms (25 000 SEK inkl moms).

Kursledare

Kursen leds av de erfarna moderatorerna Karin Klingenstierna och Åsa Lindell. Bägge är eftertraktade moderatorer med lång erfarenhet av att moderera nationellt och internationellt.

Efter kursen

Under kursen ägnas den sista modulen till din framtida karriär. Där får du hjälp att bygga upp ditt CV och börja skapa ditt nätverk med hjälp av dina kurskamrater. Efter kursen är du redo att starta din karriär som moderator, alternativt fortsätta din roll som intern moderator med ny kompetens, trygghet och säkerhet.
 • Ansökningstid: Löpande, senast 1 december
 • Studietakt: 25%
 • Längd: 1 termin
 • Studiemedelsberättigad: Nej
 • Deltagaravgift:  15 000 SEK exkl moms
  (Kursboken Yrke Moderator ingår i deltagaravgiften, kostnader för resor och uppehälle vid eventuella fysiska möten tillkommer)
 • Kontaktperson:
  Anneli Dahlqvist
  070 – 774 53 62