Välj en sida

Sedan hösten 2016 har Ija Ek jobbat som lärarassistent på Bona folkhögskola.
– Jag finns här för att stötta, för att finnas till som en länk mellan deltagarna. Men också som en brygga mellan lärare och deltagare, säger Ija.

Det märks att Ija är starkt engagerad i sitt arbete och i “sina” deltagare. Mertiden av hennes tillvaro på Bona går ut på att vara lärarassistent på de bägge kurserna “Teori och Praktik
och “Allmän kurs för personer med funktionsvariationer“. Hon jobbar också någon lektion i veckan på kvinnokursen.

Ija har ett gediget arbetsförflutet innan Bona. Hon har varit med och drivit en spetsutbildning för demens på Carlsunds gymnasium i Motala och jobbat som specialistundersköterska på demens inom äldreomsorgen. Men innan dess har hon jobbat med utvecklingsstörda i 25 år.

– Jag stötte ju på människor med dessa diagnoser även där och sedan dess har de legat mig varmt om hjärtat, säger Ija.

–  Alla ska ha en chans, man ska inte underskatta någon.  Många har fått höra: “Det där kan inte du, det där klarar inte du!” Men alla måste få en chans att prova.

På Bona ges den chansen. Här kan den som behöver få studera i lugn och tydlig miljö med nödvändig struktur, ofta individuellt anpassad.

Arbetsuppgifterna för Ija är väldigt skiftande. Någon behöver hjälp med att skriva på datorn eller läsa en text, någon får mötas upp utanför porten för att våga gå in, ytterligare någon behöver hämtas hemma.

– Jag är som en tredje hand eller ett extra öga eller öra.

Hon tycker hon hela tiden lär sig nya saker; ständigt nya händelser som ger tankeställare:
När det gäller städning frågade några deltagare hur ofta de skulle torka golvet. “Det ser vi när det behövs” svarade jag, men så kunde jag inte säga visade det sig. Det behövdes en mer precis instruktion. Så nu har vi sagt “en gång varannan vecka” och så följer vi det och alla är nöjda.

Ija Ek tillsammans med kvinnokursdeltagarna Nairouz Arab, May Hore och Lina Simonian.