Välj en sida

Yogakursen blev en omedelbar succé förra året. Den blev faktiskt fullsatt redan innan vi hade bloggat om den! Nu kör vi igång en fortsättningskurs i yoga där vi bygger vidare på grundkursen. Vi passade på att prata med en av deltagarna, Pia Cederberg,  för att se vad hon hade att säga om grundkursen.

– Jag har haft en hel del krämpor och stressproblem genom åren. Men efter yogakursen har jag blivit lugnare. Jag har mindre huvudvärk och en mjukare kropp. Faktiskt så sa mina barn till mig att det märks att jag mår bättre, säger Pia och blir märkbart rörd.

Att yoga kan ha de här effekterna är nog ställt bortom all tvivel vid det här laget. Medicinsk yoga har etablerats inom sjukvården i Sverige och det finns gott om forskning som har dokumenterat effekterna. Kort och gott så behövs yoga i ett samhälle som lider av stress.

Hur gör man egentligen för att slappna av?

– Ja, hur gör man egentligen för att slappna av? Jag har verkligen jättesvårt för det, men när vi inleder yogapasset med avslappning så bara funkar det. Helt plötsligt är det väldigt lätt att slappna av, säger Pia.

Och det är knappast en slump. Kursledaren Helene är certifierad yogainstruktör med många års yogaerfarenhet. Hon vet hur man är lyhörd inför varje deltagares behov, så att alla kan vara med. För det kan de!

– Man måste inte kunna lägga bägge benen bakom nacken. Man kan vara lite som jag, lite överviktig och orörlig och göra övningarna på en pall eller stol om du vill, säger Pia.

Kursen med ett åldersspann på 50 år!

Åldersspannet på grundkursen var inte mindre än 50 år. Den äldsta deltagaren var 80 år gammal och var med och gjorde samma övningar som alla andra. På sitt eget vis.

– Ja, det är väldigt individuellt anpassat. Man måste inte göra exakt som grannen. Jag kollar inte ens längre, utan gör det utifrån mina förutsättningar. Ändå har jag alltid träningsvärk efteråt, skrattar Pia.

Läs mer om grundkursen och fortsättningskursen i medicinsk yoga och kundaliniyoga.