Välj en sida

Tidningen Folkhögskolan har publicerat en artikel om statens nya register av folkhögskoledeltagare med funktionsnedsättniningar. Med anledning av detta, och även en replik från Furuboda och Österlens folkhögskolor, vill vi kommentera datasäkerhet och fakta:

1: Att säga att risken för missbruk eller intrång med registret är liten, är ett annat sätt att säga att risken finns. Trots att en sannolikhetskalkyl är låg så kan det faktiskt hända. Och precis som i Tage Danielssons tal om sannolikheten så kan man undra vad som händer med sådana kalkyler när det som inte skulle ha hänt, faktiskt har hänt. Det senaste exemplet handlar om 1177 Vårdguiden. Alla samtal till Vårdguiden har spelats in och lagrats på en oskyddad server, trots att ansvarigt företag menar att sannolikheten för det är noll. “Jag har kollat med vår it och det kan inte hända”, säger man till Computer Sweden.

Men vi hör till de som menar att det har hänt. “Ja, men inte skulle väl det hända på självaste SCB”, tänker någon. Eller? Det hände t.ex på Transportstyrelsen. Och generella datorhaverier på stora institutioner hör inte direkt till ovanligheterna: vi har sett det hos SJ, Skatteverket, Sveriges domstolar och sjukhus. Försök till intrång sker, och det händer även att anställda läcker information. Det beskrivs alltid som en avvikelse. Det var en uppdatering som gick snett, en ny hårdvara som inte betedde sig som den skulle, eller en en underleverantör som gjorde fel (vår rapporting till SCB går t.ex via Schoolsoft). Men inga system är säkra. Haverier, misstag, intrång och läckor är inga osannolika omöjligheter. De är andra sidan av samma mynt. Det är det nya normala, åtminstone just nu.

2: Att beskriva information i SCB:s nya register som fakta är minst sagt beklämmande. Vi blir osäkra på om Furuborg och Österlens folkhögskolor har fått samma frågor från SCB som vi fått? Som vi skrev i vår slutreplik:

Det finns inget kvalitativt med att tvinga lärare till att välja en av 12 godtyckligt valda funktionsnedsättningar, när de inte är utbildade för att göra det och när en deltagare kan ha flera funktionsvariationer på samma gång. Det är fullkomligt omöjligt att göra bra statistik av ett sådant bristfälligt underlag.

Bild: från SVT:s film på Tage Danielssons tal om sannolikhet. Titta på den här.