Välj en sida

– Oliver behöver inte mycket instruktion, han är självgående, säger Caj Claesson, lärare på båtbyggeri- och snickeri-kursen på Bona. Oliver själv säger inte så mycket. Tålmodigt går han över de bord som snipan hittills fått, centimeter för centimeter och det märks att han trivs med jobbet. I andra änden av Bonas trivsamma båt- och husbyggelokal hålls några kurskompisar med stommen till ett redan beställt hus, klart till våren.

Men, åter till “Olivers snipa”. Förlagan ligger framme på en hyvelbänk, ritningar över en snipa från år 1960. I vår ska hon i sjön för att sen genast tas upp igen efter test av täthet och flytförmåga.

–  Då blir det inredning, däck i mahogny och så ska vi göra i ordning botten som ska bära motorn, säger Caj och klappar kärleksfullt lite lätt på det som är på god väg att bli båt.

– Titta här, pekar Caj och visar upp några bilder från ett båtbyggeri på Orust han nyligen besökt. Där finns flera båtar i produktion.

– Visst är dom vackra? Men vi har minst lika bra verktyg som dom och vi kan bygga lika bra, säger Caj och lärarkollegan Orvar Ek hummar med, gillande.

Allt medan en av Cajs två boxrar snusar runt benen på oss alla, så väl runt besökare som deltagare och byggare. Allt går lugnt och metodiskt till här. En helt vanlig dag på byggeriet.