Välj en sida

Bonas första attefallshus blir klart till våren. Allt ska stämma, så beställaren, en Motalabo, blir nöjd.

– Jag är där och kollar varje detalj som killarna gör, och dom gör det bra, säger Orvar Ek, lärare på båt- och husbyggarkursen. I slutet av april ska huset stå på plats, men redan nu är mycket klart; takstomme, väggar och ytterpanel är på plats.

Och avloppet. En rörmokare kom till deltagarna och drog det hela – det blev samtidigt temadag “rörmokeri” för deltagarna.

– Det mesta var självklart, tyckte en av husbyggarna, Markus Olofsson, deltagare på kursen.

Men det är klart, alltid lär man sig nåt. Till exempel att ett avloppsrör inte får ha ett brantare fall än en centimeter per meter rör.
Varför då? Jo, annars rinner inte både “ettan” och “tvåan” ut samtidigt och det är ju nog så viktigt – annars blir det stopp!

Avloppsrör på plats.

Det 25 kvadratmeter stora huset blir fullutrustat med badrum, pentry och loft. Orvar Ek har utgått från andra attefallshus men ritat egna ändringar och anpassningar. Till exempel är takvinklarna ändrade för att stämma med övriga hus på beställarens tomt.

I vår fraktas det färdiga huset i två delar till beställaren i Motala, huskroppen för sig och taket för sig.
Därefter ska deltagarna på plats sätta upp innerväggar. Övriga finsnickerier kan också komma i fråga, som trappa i ek upp till loftet och köksluckor till pentrysektionen.
Men, det är först när allt är spikat och klart som det är spikat och klart så att säga… 🙂