Välj en sida

Visste ni att vi har en ny ordförande i styrelsen? Det är Torbjörn Björlund, en föredetta riksdagspolitiker som idag jobbar som fritidspedagog i Uppsala. Vi passade på att växla några ord med honom om folkbildning och politik!

– Folkhögskolan är en överlägsen skolform, tycker jag, för den inkluderar alla. Alla kan lära för livet här. I den traditionella skolan är omhändertagandet borta, och det är för stort fokus på prestation, tycker Torbjörn. Allt för många faller bort.

Och Torbjörn vet vad han pratar om. Dels ser han skolans vardag i sitt jobb som fritidspedagog, dels har han kämpat för folkbildningen i riksdagen, där han satt 2006-2016 för Vänsterpartiets räkning. Så han blev glad när han fick frågan om att bli styrelseordförande hos oss.

– Ja, Bona har ju en speciell plats i hjärtat eftersom man sticker ut på olika sätt. Jämfört med andra folkhögskolor så tycker jag att Bona har hållit färgen, trots att folkhögskolorna ofta pressats till att ändra på sig.

Torbjörn har bara varit ordförande i ett halvår, och ser fram mot att kunna lägga mer tid på Bona.

– Jag vill lära mig mer om verksamheten. Och jag vill bidra till att Bona fortsätter att aktivt ta ställning för människor, och mot orättvisor. Att vi visar i handling vad vi tror på. Och där har vi ju en väldigt bra grund att stå på, säger Torbjörn.

Foto: riksdagen.se