Välj en sida

“Hej, är du mellan 14 och 100 år, bor i Motala-området och vill dansa en kväll i veckan? Inga förkunskaper krävs.”

Ungefär så skrev Åse Wallberg för ett tag sedan i sociala medier. Hon var peppad på att göra något nytt. Sedan hon gick ut Danshögskolan 1996 så har hon jobbat som professionell dansare och danspedagog, men nu ville hon jobba mer med icke-dansare. Därför drog hon igång det här projektet, helt ideellt.

– Det är fantastiskt att få vara med när folk upptäcker hur de kan använda sin kropp. När fokuset inte ligger lika mycket på teknik och detaljer så blir det en väldigt härlig känsla och närvaro, säger Åse.

Knappt ett dygn efter annonsen så var gruppen fullbokad. Vi är med och stöttar projektet genom att låta gruppen vara i våra lokaler. Så nu träffas de här hos oss en kväll i veckan, MODA som de kallar sig för.

– Det är både män och kvinnor och det är ett stort åldersspann på deltagarna. Det tycker jag är extra fint för det är ovanligt att göra saker tillsammans mellan åldrarna såhär, säger Åse.

De dansar mot ett gemensamt mål också: en föreställning i januari här på Bona. I den lyfter de in allas kunskaper, berättelser, fysiska uttryckssätt och erfarenheter på ett gemensamt tema: det som får oss att känna oss levande. Att vara pytteliten bland jättehöga fjäll eller att se en fisk som hoppar mitt framför ansiktet – det kan vara allt möjligt. Dansandet är ju också ett sätt i sig att få känna sig levande.

– Ja, jag tycker att fler borde få möjlighet att dansa. Men får använda hela sitt jag. Hjärna, kropp och känslor på samma gång. Det är sällan man får göra allt det på samma igång i vårt samhälle. Att få vara en hel människa.

Föreställningen “Bäcköringen som hoppade två gånger” visas 18-19 januari på Bona folkhögskola. Maila oss om du vill sitta i publiken. Följ MODA på Instagram: @motaladans.