Välj en sida

Många av oss har svårt att koncentrera sig när det är mycket ljud runtomkring. Lyckligtvis finns det gott om grupprum och avskilda utrymmen där det finns lugn och ro. Men det är inte alltid lätt att hitta bra utrymmen för alla.

Detta hade vår mattelärare Hannes Runheim i bakhuvudet när han stötte på brusreducerande hörlurar. De ser ut som vanliga hörlurar, men fungerar också som hörselkåpor – fast mycket bättre. Inuti hörlurarna sitter det nämligen avancerad teknik som anpassar ljuddämpningen efter omgivningen, vilket gör att det blir nästan helt knäpptyst.

Brusreducerande hörlurar kostar mellan 1000 och 4000 kr, beroende på vad man är ute efter. Det är mycket pengar, men kanske kan det löna sig i längden?

– Det slog mig att brusreducerande hörlurar kan vara en mer kostnadseffektiv lösning än att försöka fixa fler utrymmen på skolan. Det borde det i alla fall vara om fungerar så bra som det påstås, säger Hannes.

Och gör de det? Ja, det ska vi ta reda på! Vi började med att köpa två olika modeller som fungerade väldigt bra för vissa deltagare och behov. Därför sökte vi och fick pengar hos Specialpedagogiska skolmyndigheten för att köpa in fler hörlurar. Nu ska fler deltagare testa och utvärdera och så får vi se hur det faller ut.

– Det är inte för alla. Tystnaden är lite speciell och kan kännas obehaglig för vissa. Jag mådde själv lite illa när jag provade en marknadsledande modell, medan andra tyckte att de fungerade jättebra. Vi får prova oss fram.

Man vet inte förrän man testar helt enkelt, som Hannes pratade om i en tidigare bloggpost. Och när vi vet mer så skriver vi här i bloggen igen.

Till sist, lite kuriosa om själva tekniken. Principen bakom brusreducerande hörlurar är nämligen lite lustig. De tar bort ljud genom att spela mer ljud! Man kan säga att hörlurarna spelar upp ljud som är motsatsen till omgivningens buller, och då fasar ljuden ut varandra så att det blir tyst. Man kan tro att detta är ett nytt tekniskt framsteg, men de användes faktiskt redan på 1950-talet i flygindustrin. Du kan läsa mer om tekniken på Wikipedia.