Välj en sida

Bloggen

Hur är det nu efter 100 års rösträtt?

Hur är det nu efter 100 års rösträtt?

Visst har det hänt mycket under de 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes i Sverige. Men det är fortfarande mycket kvar att göra! Vi spenderade kvinnodagen förra fredagen med att prata om hur det är att vara kvinna idag, 2019.

Efter en gemensam samling i vårt fik, Coopet, möttes vi i fem smågrupper för att titta på filmer som deltagarna i kvinnokursen har gjort. Filmerna handlade om makt, könsstympning, yttrandefrihet och näthat, drömmar om framtiden och kvinnors rättigheter i världen. Det blev några väldigt livliga diskussioner i smågrupperna och många spännande perspektiv lyftes fram! Här är några exempel från sammanställningen som vi gjorde med Mentimeter-appen.

Under fikat samlades vi i Coopet igen och fick lyssna till körsång från deltagarna i vår nyaste kurs, Körskola för kvinnor. Givetvis var det kvinnotema på sångerna och det var mycket uppskattat. Vi bestämde direkt att det numera är en tradition att de kommer och sjunger på temadagar och avslutningar!

Körsången följdes av fantastiska tårtor som deltagare från flera kurser hade bakat. Både vackra och goda! Ett mycket uppskattat fika och inte en stol var ledig i Coopet!

Sedan var det dags för Helene och Johanna som sjöng och spelade, bland annat klassikern Vi måste höja våra röster. Rektor Anneli tackade till sist alla som gjort det här till en bra dag, och några av oss fortsatte sedan att uppmärksamma kvinnodagen på annat håll i Motala.

Victoria, vår spindel i nätet

Victoria, vår spindel i nätet

1990 var Victoria Nilsson 19 år “gammal” och gjorde praktik här på Bona. När hon var klar med gymnasiet så fick hon anställning direkt och sedan dess har hon faktiskt varit kvar här. Hon är den som varit här längst!

– Jag kommer ju aldrig härifrån, skrattar Victoria.

Men om ni tror att hon gjort samma sak i 29 år, så tror ni fel. Hon började i köket (när Bona hade internat och lagade mat till deltagarna) och började hjälpa till med städningen för att sedan bli kontorsvaktmästare. Hon tog bland annat hand om post, ansökningar, inköp, fastighetsskötsel och städ.

För fyra år sedan, 2015, började Victoria på expeditionen där hon jobbar idag. Det handlar ofta om ekonomi och ansökningar, men också en hel del annat. På många sätt är hon något av en spindel i nätet, som har koll på det mesta som händer här.

– Innan jag började på expeditionen så hade jag knappt använt en dator. Men de vågade satsa på mig ändå, och det är jag väldigt glad för. Det är ju lite så på Bona, att man förväntas vara flexibel. Vi vill alla det bästa för Bona och då rycker man in där det behövs, oavsett om det handlar om att städa eller att hålla en lektion för en kollega som blivit sjuk. Det gillar jag med Bona, den här helhetssynen, säger Victoria och nämner vår skapande lokalvårdare Kenny och vaktmästaren Garo som kan flera språk och hjälpt till med flera kurser.

Under åren har Victoria sett många förändringar. En stor sådan var när Bona slutade med internatet för att bli en dagfolkhögskola. Men hon tycker aldrig att Bona har slutat förändras.

– Skolan idag ser ju inte ut som den gjorde för fem år sedan. Det ändrar sig hela tiden och därför är det fortfarande intressant att vara här, nästan 30 år senare. Och jag måste säga att vår rektor Anneli har gjort mycket gott för skolan sedan hon började, säger Victoria.

Nu sjunger Bonas nya körskola

Nu sjunger Bonas nya körskola

I januari började vi vår nya körskola här på Bona. Varje tisdag träffas inte mindre än 26 deltagare för att sjunga tillsammans och vara del i en väldigt speciell gemenskap. Kursen kombinerar teori och praktik så att deltagaren kan utveckla sin sångteknik, och vi övar på att förmedla känslor och beröra sin publik med körsång.

Att sjunga i kör handlar också om mer än bara sång. Det vet inte minst Johanna Lundqvist som leder kursen. Hon har sjungit i kör sedan unga år och studerat både musikpedagogik och kördiregering. Dessutom har hon lett flera körer tidigare.

När man sjunger med andra så är det som om man släpper dagen.

Johanna Lundqvist

– Sång kan vara befriande på många sätt. När man sjunger med andra så är det som om man släpper dagen. Kursen handlar ju också mycket om att jobba med andning och avspänning, eftersom det hänger ihop med rösten. Det finns en slags sångglädje som gör att jag alltid är piggare efter körsången än jag var innan, säger Johanna.

Det kan forskningen förklara, vilket Johanna har koll på som naturvetare. När människor sjunger i grupp så producerar kroppen mer oxytocin. Det främjar känslor av gemenskap, och produceras bland annat vid förlossningar för att stärka bandet mellan mamma och barn. Om människor sjunger i grupp en gång i veckan under lång tid så kan det främja välbefinnandet ännu mer än om man bara hade suttit ner och pratat. Allt enligt professor Töres Theorell på Stressforskningsinstitutet.

Kanske beror detta på att det finns något djupt mänskligt med körsång? Vi har gjort det i tusentals år, och det är en väldigt speciell upplevelse att få höra sin röst tillsammans med andras.

Man kanske också kan komma långt på att bara lyssna på andra som sjunger. Och förhoppningsvis får du möjlighet att se något av kursens offentliga framträdanden under våren. Hör av dig om du är nyfiken!

Du kan läsa mer om kursen och skicka in din ansökan här.

Har det som hänt hänt?

Har det som hänt hänt?

Tidningen Folkhögskolan har publicerat en artikel om statens nya register av folkhögskoledeltagare med funktionsnedsättniningar. Med anledning av detta, och även en replik från Furuboda och Österlens folkhögskolor, vill vi kommentera datasäkerhet och fakta:

1: Att säga att risken för missbruk eller intrång med registret är liten, är ett annat sätt att säga att risken finns. Trots att en sannolikhetskalkyl är låg så kan det faktiskt hända. Och precis som i Tage Danielssons tal om sannolikheten så kan man undra vad som händer med sådana kalkyler när det som inte skulle ha hänt, faktiskt har hänt. Det senaste exemplet handlar om 1177 Vårdguiden. Alla samtal till Vårdguiden har spelats in och lagrats på en oskyddad server, trots att ansvarigt företag menar att sannolikheten för det är noll. “Jag har kollat med vår it och det kan inte hända”, säger man till Computer Sweden.

Men vi hör till de som menar att det har hänt. “Ja, men inte skulle väl det hända på självaste SCB”, tänker någon. Eller? Det hände t.ex på Transportstyrelsen. Och generella datorhaverier på stora institutioner hör inte direkt till ovanligheterna: vi har sett det hos SJ, Skatteverket, Sveriges domstolar och sjukhus. Försök till intrång sker, och det händer även att anställda läcker information. Det beskrivs alltid som en avvikelse. Det var en uppdatering som gick snett, en ny hårdvara som inte betedde sig som den skulle, eller en en underleverantör som gjorde fel (vår rapporting till SCB går t.ex via Schoolsoft). Men inga system är säkra. Haverier, misstag, intrång och läckor är inga osannolika omöjligheter. De är andra sidan av samma mynt. Det är det nya normala, åtminstone just nu.

2: Att beskriva information i SCB:s nya register som fakta är minst sagt beklämmande. Vi blir osäkra på om Furuborg och Österlens folkhögskolor har fått samma frågor från SCB som vi fått? Som vi skrev i vår slutreplik:

Det finns inget kvalitativt med att tvinga lärare till att välja en av 12 godtyckligt valda funktionsnedsättningar, när de inte är utbildade för att göra det och när en deltagare kan ha flera funktionsvariationer på samma gång. Det är fullkomligt omöjligt att göra bra statistik av ett sådant bristfälligt underlag.

Bild: från SVT:s film på Tage Danielssons tal om sannolikhet. Titta på den här.

Vad gör du till hösten?

Vad gör du till hösten?

Går du redan och funderar på vad du vill göra till hösten? Vill du ta ett år för att lära dig teater och få en hel del personlig utveckling på köpet? Sök Teaterkursen fram till 1 april. Kanske har du ett skrivprojekt som du vill sätta fart på? Textlabbet tar emot din ansökan fram till 15 april.

Är du snarare sugen på att lära dig mer om socialism utifrån Marx idéer? Socialism idag kan du söka till fram till kursstarten i augusti.

Många av våra kurser har öppen ansökan, så att du kan söka dem närsomhelst. Om du vill lära dig sjunga i vår nya körskola eller bli snällare mot din kropp i yogakursen, så är ansökan alltid öppen. Detta gäller även alla våra allmänna kurser.

När du ansöker, glöm inte att:

  • Skriva in hela ditt personnummer med år, månad, datum och de fyra sista siffrorna.
  • Vi kommunicerar helst via mail, så dubbelkolla att mailadressen stämmer.
  • Det personliga brevet är viktigt: presentera dig själv kort, och förklara varför du vill gå kursen.
  • För distankurser: skicka med ett personbevis. Det beställer du hos Skatteverket.
  • För Textlabbet: glöm inte att skicka med en text som du har skrivit.

Har du några frågor? Hör av dig! Vi finns här för dig.

Vi fortsätter att debattera

Vi fortsätter att debattera

För några veckor sedan skrev vi en debattartikel i Dagens Samhälle som handlade om ett nytt register som SCB och Folkbildningsrådet tar fram. Den innebär att vi folkhögskolor ska skicka uppgifter om vem som har vilken funktionsvariation, utan att personen i fråga har tillfrågats. Vårt initiativ uppmärksammades bland annat i tvåolika artiklar i Aftonbladet, i P4 Öst och i Corren. Hittills har vi också fått in runt 150 underskrifter på vår namninsamling mot registret.

Alla reaktioner var inte positiva. Folkbildningsrådet skrev en replik och en annan replik kom från representanter från funktionshinderrörelsen. Man menar att registret behövs för att förbättra folkhögskolornas verksamhet och för att skapa bättre villkor för människor med funktionsvariationer. Vi håller inte med, och du kan läsa vårt bemötande i vår slutreplik.

En sak man inte ska glömma är att det är vi på folkhögskolorna som får göra “smutsgörat” här. Det går inte att rationalisera bort att när vi väl har skrivit in de här uppgifterna så är det vi som bär ansvaret för att de finns. Och det är ingen trevlig insikt att bära på. Nu inväntar vi besked från Folkbildningsrådet om hur de kommer att agera i framtiden i den här frågan. Vi håller er uppdaterade här i bloggen!

Made by Bona

Made by Bona

I verkstaden tillverkar våra deltagare saker hela tiden, men i veckan var det personalens tur. Vi samlades tillsammans under en eftermiddag och tillverkade saker till personalrummet. Mycket lyckat, tyckte vi, så det här kommer vi göra om! Fler bilder hittar du på vår Instagram.

Vi vägrar registrera funktionsnedsättning

Vi vägrar registrera funktionsnedsättning

Idag publiceras en debattartikel som vi har skrivit ihop med andra folkhögskolor i Östergötland. Det handlar om ett nytt register där alla folkhögskolors deltagare med funktionsnedsättning ska registreras, med personnummer. Vi anser att detta kränker den personliga integriteten och skapar onödiga risker för hur sådana uppgifter kan användas i framtiden. Vi menar också att registret är onödigt, eftersom det fram tills nu har fungerat bra med anonym gruppstatistik.

Håller du med? Skriv gärna på vår namninsamling!

Du kan läsa mer om detaljerna i debattartikeln, men här vill vi passa på att skriva mer om den känslomässiga delen. Vi som ser folkbildningen som en förkämpe för demokrati och integritet blev nämligen djupt chockerade av detta. Ledsna, förbannade. Plötsligt uppmanades vi att lämna bort känsliga personuppgifter om våra deltagare till Statistiska Centralbyrån, och snabbt skulle det gå. Vi visste inte bakgrunden till beslutet, eftersom de organisationer som representerar oss hade godkänt detta utan att diskutera saken med oss. Vi visste inte om vi var tvungna att göra detta eller om det var frivilligt. Nej, vi förstod inte ens vad det skulle vara bra för.

Vissa reagerade genom att lyda och inte tänka så mycket på saken. De “gjorde bara sitt jobb”. Vi känner alla till attityden. Den bidrog till exempel till att nazismen växte sig stark på 30-talet. Idag, när alla kan se hur humanismen och solidariteten allt oftare får ge vika för främlingsfientlighet och rädsla, så får vi inte glömma det. Det värsta kan faktiskt hända och vi måste våga vara jobbiga och obekväma för att förhindra det.

Våga vägra! Kränk inte era deltagare utan anledning. Skicka inte in uppgifter till SCB.

Läs hela debattartikeln här. Skriv gärna på vår namninsamling och dela vår inlägg på Facebook och Twitter. Har uppmärksammats av bl.a Aftonbladet (1, 2), P4, Corren, Tidningen FolkhögskolanSkolporten, FUB, Funktionsrätt och Människor mot rasism

Vårens nio tillvalsämnen

Vårens nio tillvalsämnen

Här på Bona kan alla deltagare välja ett tillvalsämne som man läser en gång i veckan, utöver den vanliga undervisningen. Det kan vara en nyttig variation att syssla med ett annat ämne och inte minst att träffa andra människor. Dessutom varierar tillvalsämnena varje termin, så att deltagarna kan bredda sig ännu mer.

Under våren har vi 9 olika tillvalsämnen att välja mellan:

Måleri: här lär vi oss att teckna och rita av saker verklighetstroget, använda färger, måla och ställer till sist ut våra verk.

Skapa är tillvalet där vi  skapar på en mängd olika sätt, med bland annat gips, lera och tygmålning.

Snickeri handlar om att gå från tanke till färdig träsak med hjälp av både moderna och traditionella verktyg.

Körkortsteori: för dig som ska börja eller redan har börjat övningsköra. Vi går igenom alla grunder för att kunna köra bil.

Gym är tillvalet för att bättra på konditionen och humöret genom att på gym, där vi går igenom både maskiner och övningar.

Musik handlar om att våga prova på att spela instrument, sjunga och allt annat som hör musik till.

Spanska är ett språk som pratas av miljontals människor i världen, och kanske vill du vara en av dem?

Teknik handlar om att skapa och modifiera ritningar av maskiner i programmet IronCAD, skriva ut med 3D-skrivare och flyga drönare.

Yoga är för dig som vill bli starkare i kropp och sinne med hjälp av en grundläggande yoga som är enkel att utföra. Se även vår grundkurs i yoga.

Har du förslag på andra tillval till framtiden? Hör av dig så kan vi prata vidare!

Julavslutning och camarada

Julavslutning och camarada

Nu har det blivit dags att avsluta terminen här på Bona. I förrgår hade vi julavslutning och på bilden ser du hur deltagare och personal sjöng och spelade Kents låt Sverige, Sverige älskade vän och julklassikerna Stilla natt och Tänd ett ljus.

Det blev en väldigt fin stämning, och det blev inte sämre av rektor Annelis tal om kamratskap. Ordet kommer från spanskans “camarada” som ungefär betyder “de som bor ihop”. Och det är ju precis det som vi gjort en tid nu. Anneli menade att vi inte är någonting utan varandra – att vi utvecklar vår självkännedom i relation till andras feedback och reflektioner.

Det är ju bland annat därför som vi tror så mycket på att göra saker tillsammans här på Bona.

– En god kamrat kan ge dig något som du kanske har förlorat – ditt leende, ditt hopp, ditt mod, sa Anneli.

Nästa termin börjar 2 januari kl 10.00 och vi hoppas att du får en lugn jul och ett fint nyår tills dess.

Kategorier