Välj en sida

Bloggen

Anmäl dig till infoträff för kursen “Digitala spel och community managment”

Anmäl dig till infoträff för kursen “Digitala spel och community managment”

Välkommen på digital infoträff den 2 juni 18.00!

Få mer information om kursen och ställ dina frågor.

Är du intresserad av digitala spel och spelkultur? Då är Digitala spel och community management en kurs för dig! Vi orienterar dig i spelens värld och ger dig en grund för att arbeta med digitala upplevelser, spelkultur och den community-verksamhet som har vuxit sig stark i spelvärlden. Du får bland annat lära dig hur du bygger upp och jobbar med ett community och hur du arrangerar digitala event. Utbildningen är en termin och ges på distans, i nära samarbete med spelindustrin.

Anmäl dig i rutan till höger så skickar vi ut en länk till infoträffen. 

 

Anmäl dig här!

Välkommen till årsstämma!

Välkommen till årsstämma!

Nu är det dags för Bonas ägare att återigen träffas på årsstämma.

Årets stämma inleds med föreläsning: Kris och politik mot segregation.
Föreläsare Nazem Tahvilzadeh, forskare på KTH och Delegationen mot segregation.

Tid: söndag 25 april kl 12.30. Årsstämman genomförs som videokonferens.

Anmälan & nomineringar

Anmäl dig genom att maila info@bona.nu senast 19 april. Du kommer då att få inbjudan till videokonferens med anvisningar hur du kan koppla upp dig.

Nomineringar till styrelsen mailar du till valberedningens sammankallade Björn Grip via e-post: bjornagrip@gmail.com.

Dagordning

1. Stämmans öppnande
2. Val av ordförande för stämman
3. Upprättande och godkännande av röstlängd
4. Val av en justerare
5. Prövning om stämman blivit behörigen sammankallad
6. Behandling av årsredovisning och revisionsberättelse
7. Beslut
– a. om fastställande av resultaträkningen och balansräkningen
– b. om dispositioner av föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
– c. om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna
8. Val av styrelseordförande, styrelseledamöter, styrelsesuppleanter och revisorer
9. Val av valberedning
10. Förslag från styrelsen
11. Stämmans avslutning

God jul och gott nytt år

God jul och gott nytt år

Ännu ett händelserikt och mycket annorlunda år har passerat. Vi har kavlat upp ärmarna och lärt oss väldigt mycket under året. Vi har fått kämpa, men också sett en utveckling som berikar vårt sätt att tänka, och ger oss unik möjlighet att bli en ännu bättre skola.

Och hur illa det än är så måste vi komma ihåg att de positiva sakerna är alltid flera. Vad passar då bättre än att få skicka en julhälsning med en bild av en nyfödd Bonabebis. Det är Linda som vi har tidigare skrivit om som nu har blivit mamma till en liten pojke. Och var träffade hon pappan Jesper? På Bona förstås. Grattis till er alla!

Nu när deltagarna och pedagogisk personal njuter av sin julledighet håller expeditionen koll på e-post och växel. Det går att nå oss under alla vardagar mellan 8-16. Skolan är dock stängd för externa besök p g av Corona.

Det måste gå

Det måste gå

Hej då år 2020, jag glömmer dig gärna och hoppas på ett 2021. Ett nytt år med förhoppningsvis, och i alla fall så småningom, en minskad rädsla och med mer av fysisk ickedistans…

Häromveckan hade jag, som bor i grannkommunen Vadstena, ett av mina sällsynta ärenden in till Motala centrum. Det var mitt på eftermiddan och mörkret var i antågande. 

Motala var dött. 

Stendött. Inte ett liv, inte en människa i sikte. 
Neutronbomben som kallas pandemi hade slagit ned och schasat hem oss alla, nu sittandes i våra små lägenheter och hus, förhoppningsvis med ett fungerande wi-fi som sista livlina ut mot det övriga människosläktet, liksom vi bestående av ett antal mer eller mindre guppande huvuden i ett möte i zoom…

Uppfylld av dessa tomma gator och tankar åkte jag hem. 
Som för att skaffa mig en besvärjelse mot den här tidens oformliga 
ovisshet satte jag mig ner med gitarren och skrev denna trudelutt. 

“Det måste gå”. Jag tänkte så. 
För att det måste det. 
Och för att det gör det. Inte minst här på Bona folkhögskola. 

I alla fall om vi lyssnar på varandra och gläds åt våra olikheter som individer. 
För vi har också gemensamma mål, vi vet ju det. 

Vi vill lära oss mer och mer, om varandra och om vår omvärld. 
Detta tror jag för övrigt gäller oss alla, inte bara personal och 
deltagare på Bona folkhögskola. Vad tror du?

God Jul och Gott Nytt År!

Lars Christophersen, lärare på Bona folkhögskola

“Nu checkar jag ut”

“Nu checkar jag ut”

Idag har Bona folkhögskola haft avslutning. Det är några som har blivit färdiga med sina studier och lämnar nu skolan. Vi som stannar kvar kommer att följa deras resa.

Niklas och Nada skriver om sin tid på Bona. Vi vill önska Nilkas, Nada och andra alla deltagare som nu avslutar sina studier ett varmt lycka till i framtiden.

Niklas:

“När jag började på bona hade jag bara ett mål och det var att få min gymnasiekompetens och bli klar men samtidigt så var jag rädd men väldigt pepp på att ta tag i studierna i en vuxen ålder. Jag var rädd för att jag kände endast en person och som ny i klassen så trodde jag det skulle bli svårt att komma in i den familjen som man lätt blir på bona, men det var inga problem för alla var så god hjärtade och välkomnande, både elever och lärare är otroligt fina personer och det tog inte lång tid innan man blev en i familjen. En gång bona alltid bona kan man säga för när du väl har börjat där så får man vänner livet ut för det är så mycket vissa personer börjar betyda för en. Jag har gått igenom otroligt mycket under min tid i skolan med allt från att mitt under en lektion fick skynda mig till Linköpings sjukhus då min son skulle födas till giftemål och skilsmässa, ja dessa 3 år har verkligen varit händelserika men underbara år. Det känns overkligt att det redan är slut på min skolgång och att jag faktiskt ska sluta och när jag tänker på det så är det jobbigt. Men som en i familjen nu så betyder inte min skolgång slutet på allt, jag har fortfarande kvar alla minnen och kommer fortfarande ha kontakt med många Niklasfrån skolan. Med det sagt så checkar jag ut precis som alla andra så kommer en tid då vi måste lämna boet och sprida våra vingar.”

Nada:

 ”Oändliga möjligheter om man kan språket”

Den här berättelsen handlar om min historia om att söka jobb i Sverige. Den handlar om mig men du som läser kan känna igen dig själv mellan raderna. 

Jag är en trebarnsmamma som har varit i Sverige i sex år. Har försökt flera gånger att hitta ett jobb men lyckades aldrig. Många jobb kräver specifika utbildningar och arbetserfarenheter, dessutom krävs det en viss flexibilitet som en mamma med små barn inte alltid har. Som alla vet, många arbete har obekväma arbetstider som sena kvällar och helger. Första steg efter mina språkkurser, är att hitta en praktisk utbildning inom något yrke. Problemet är att det är inte lätt att komma in på en utbildning med begränsade språkkunskaper. En väninna till mig gav mig en tips om att börja en kurs där man läser olika ämne på svenska. Kursen heter Kvinnokursen där deltagare var kvinnor från hela värden. Så småningom blev min svenska bättre och plötsligt mitt självförtroende ökade. Jag började anse att det finns oändliga möjligheter om man kan språket. 

En dag hittade jag en jobbannons på internet. I annonsen sökte dem en erfaren person inom vård och omsorg. Jag tyckte att det var osannolikt att de skulle ge mig jobbet, men jag sökte ändå. efter några dagar gick jag en intervju och äntligen fick jag min första anställning i Sverige.

Jag ska snart börja på hemtjänsten och hoppas kunna hjälpa äldre människor med deras vardag.”

Lärarassistans på distans

Lärarassistans på distans

Jennie Carlsson har varit på Bona sedan början på 2019 och jobbar som lärarassistent på Allmän kurs för personer med funktionsvariationer. Hon kom till Bona efter att ha fått ett tips från en vän om att söka sig hit.

– På en gång kändes det nästan familjärt när jag kom hit. Öppna och välkomnande lärare, fin gemenskap mellan deltagare och personal och en lugn och trygg miljö överlag. Jag är väldigt glad att jag fick tips om att söka mig hit, säger Jennie.

Som lärarassistent jobbar Jennie med flera olika saker, som Fia har pratat om förut här i bloggen. Det är ett flexibelt jobb och Jennie tycker alltid att det händer något här.

– Min roll är lite som att förmedla mellan deltagare och lärare. Jag blir nästan som en kompis, och det vill jag gärna vara. Jag vill att de ska ha den känslan. Då kan de berätta saker för mig som de inte berättar för läraren, av olika anledningar.

Eftersom Jennie håller sig i en klass blir hon som en slags klass-assistent. En fördel med det är att hon kan följa deltagarna under hela dagen i olika lektioner.

– Jag ser när någon har svårt att sitta i klassrummet med många andra. Men jag ser också att det gick mycket bättre när hen fick sitta mer avskilt i ett grupprum. Sådana saker blir lätt för mig att se.

Nu är det andra omständigheter på Bona när vi är i distansläge och alla jobbar hemifrån. Det blir mycket fokus på att hitta en struktur i hemmiljön för att kunna fokusera på skolarbetet.

– Vem som helst kan ha svårt för att fokusera på studier eller arbete i sin hemmiljö, och i den här klassen är det många som har det. Det finns inte längre samma avgränsade rutiner och det är mycket i hemmet som distraherar.

– Jag försöker hjälpa deltagarna med att göra vardagen mindre luddig. Gör en plats för skolarbetet: sätt upp datorn i köket och jobba där. Ta rast på bestämda tider, och glöm inte att ta en promenad då och då.

Det är ingen slump att Jennie tipsar om att promenera. Det är nämligen hon som har hand om promenad som tillval här på Bona.

– Det blir såklart annorlunda att promenera när man inte är på samma plats. Men när promenad står på schemat så går vi ut var och en och skickar filmer och bilder till varandra. Så vi är ju tillsammans ändå, på sätt och vis. Det känns bra att vi får vara lite glada i det här, att få vara ute i våren, och veta att vi har sommaren framför oss.

Jennie har kommit in bra på Bona och är väldigt omtyckt bland deltagarna. Och det gäller åt andra hållet också.

– Jag stortrivs verkligen på mitt jobb. Jag har kommit helt rätt! Det är så himla givande att få jobba i den här klassen och jag vill verkligen lyfta deltagarna – de är helt fantastiska.

 

Ny kurs

Ny kurs

Allmän kurs med yrkesinriktning mot service, omsorg och vård är det senaste tillskottet på vår kurslista. Detta är ett samarbete med Motala kommun och Arbetsförmedlingen, där vi erbjuder en förberedande kurs för deras jobbspår. Förberedandet består i att jobba med svenska, studieteknik, kännedom om yrket men även andra ämnen som samhällskunskap, datorkunskap och matematik.

Läs vidare om kursen här på Allmän kurs med yrkesinriktning mot service, omsorg och vård och tipsa gärna andra om kursen.

Afterwork med Troed Troedsson 11 juni

Afterwork med Troed Troedsson 11 juni

Snart kommer den alltid lika tankeväckande Troed Troedsson att prata hos oss igen, och du är varmt välkommen att lyssna. Tillsammans med Tillväxt Motalas branschråd IT & Kommunikation så håller vi en utomhus-afterwork 11 juni. Troed kommer att prata på temat Framtiden kom plötsligt! som du kan läsa mer om nedan.

Med tanke på rådande omständigheter kommer Troed att föreläsa via länk. Antalet fysiska platser begränsas till ungefär 30 och blir intresset större så går det bra att följa via länk. Matiga mackor och öl/vin/mineralvatten serveras förpackade och vi sitter med stora avstånd till varandra. Stationer med handsprit kommer finnas på plats.

Plats
Vi håller till på Dalgatan 26 i Motala, i trädgården utanför Bona folkhögskolas kollektivhus.

Tid
17:00 – matig macka och valfri dryck
17:30 – föreläsning ca 1,5 h
19:00 – eftersnack

Anmälan
Evenemanget är kostnadsfritt och du kan anmäla dig här.

Troeds ord om föreläsningen 
“Kriser ställer krav på förändring och vi väljer strategi. Skall vi ”övervintra” eller ”uppgradera”? Att uppgradera betyder att vi utnyttjar tillfället för att ställa om våra verksamheter, affärer och tjänster på ett sätt som vi ändå skulle ha gjort, bara lite snabbare, effektivare och mer genomgripande än annars.

En viktig faktor i en sådan utveckling är digitalisering. Digitalisering handlar nämligen inte bara om teknik utan framför allt om att förändra sin, och sina kunders, syn på vad verksamheten egentligen går ut på samt hur den bedrivs. Troed Troedson har i mer än 20 år arbetat som konsult och föreläsare i frågor kring framtid, strategi och just digitalisering. Ofta i förändringsprojekt som sträcker sig över lång tid. Det som nu händer, säger Troed, är egentligen bara samma sak men med ett väldigt mycket snabbare förlopp.”

Varmt välkomna!

Vad lär vi oss av distansläget?

Vad lär vi oss av distansläget?

Nu har det gått drygt en månad sedan vi gick in i distansläge. Trots nya utmaningar så pågår undervisningen som vanligt i mångt och mycket. Vi kombinerar fjärrundervisning och distansundervisning och har mycket nytta av våra tidigare erfarenheter av digitala lösningar för undervisning. Det innebär bland annat att vi kan använda många olika kanaler så att alla får vara med på sina villkor.

En förändring som vi märker är att undervisningen blir mer individuellt anpassad. När alla sitter på sin kammare så blir det mer synligt hur var och en klarar sig, och vilka tekniska behov som finns. Här får vi många viktiga erfarenheter inför framtiden.

Vi tror faktiskt att folkbildningen har mycket att lära av den här situationen. Hur gör vi för att vara robusta och elastiska organisationer? Det här tycker vi är mycket spännande tankar.

Vi kommer att fortsätta att jobba i distansläge tills vidare. Dessutom skärper vi restriktionerna något. Hädanefter sker även antagningsarbetet över telefon eller videokonferens.

Har ni några frågor, så kan ni maila oss på info@bona.nu.

 

Dags för årsstämma!

Dags för årsstämma!

Nu är det dags för Bonas 150 ägare att återigen träffas på årsstämma.

  • Tid: söndag 26 april, 13.00.På grund av coronavirus covid-19 har skolan gått i distansläge, vilket innebär att årsstämman genomförs som videokonferens.
Anmälan & nomineringar

Anmäl dig genom att maila info@bona.nu senast 20 april. Du kommer då att få inbjudan till videokonferens med anvisningar hur du kan koppla upp dig.

Nomineringar till styrelsen mailar du till valberedningens sammankallade Peter Karlberg: Peter.Karlberg@telia.com

Dagordning

1. Stämmans öppnande
2. Val av ordförande för stämman
3. Upprättande och godkännande av röstlängd
4. Val av en justerare
5. Prövning om stämman blivit behörigen sammankallad
6. Behandling av årsredovisning och revisionsberättelse
7. Beslut
– a. om fastställande av resultaträkningen och balansräkningen
– b. om dispositioner av föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
– c. om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna
8. Val av styrelseordförande, styrelseledamöter, styrelsesuppleanter och revisorer
9. Val av valberedning
10. Förslag från styrelsen
11. Stämmans avslutning

 

Dokument

kallelse

vb2019

Årsredovisning

Revisionsberättelse

Kategorier