Välj en sida

Bloggen

Ny kurs och glad sommar!

Ny kurs och glad sommar!

Allmän kurs med yrkesinriktning mot service, omsorg och vård är det senaste tillskottet på vår kurslista. Detta är ett samarbete med Motala kommun och Arbetsförmedlingen, där vi erbjuder en förberedande kurs för deras jobbspår. Förberedandet består i att jobba med svenska, studieteknik, kännedom om yrket men även andra ämnen som samhällskunskap, datorkunskap och matematik.

Läs vidare om kursen här på Allmän kurs med yrkesinriktning mot service, omsorg och vård och tipsa gärna andra om kursen.

I övrigt vill vi passa på att önska en riktigt god sommar till er alla! Vi nås som vanligt på mail och telefon hela sommaren, även om svarstiden kan bli något längre än vanligt.

Afterwork med Troed Troedsson 11 juni

Afterwork med Troed Troedsson 11 juni

Snart kommer den alltid lika tankeväckande Troed Troedsson att prata hos oss igen, och du är varmt välkommen att lyssna. Tillsammans med Tillväxt Motalas branschråd IT & Kommunikation så håller vi en utomhus-afterwork 11 juni. Troed kommer att prata på temat Framtiden kom plötsligt! som du kan läsa mer om nedan.

Med tanke på rådande omständigheter kommer Troed att föreläsa via länk. Antalet fysiska platser begränsas till ungefär 30 och blir intresset större så går det bra att följa via länk. Matiga mackor och öl/vin/mineralvatten serveras förpackade och vi sitter med stora avstånd till varandra. Stationer med handsprit kommer finnas på plats.

Plats
Vi håller till på Dalgatan 26 i Motala, i trädgården utanför Bona folkhögskolas kollektivhus.

Tid
17:00 – matig macka och valfri dryck
17:30 – föreläsning ca 1,5 h
19:00 – eftersnack

Anmälan
Evenemanget är kostnadsfritt och du kan anmäla dig här.

Troeds ord om föreläsningen 
“Kriser ställer krav på förändring och vi väljer strategi. Skall vi ”övervintra” eller ”uppgradera”? Att uppgradera betyder att vi utnyttjar tillfället för att ställa om våra verksamheter, affärer och tjänster på ett sätt som vi ändå skulle ha gjort, bara lite snabbare, effektivare och mer genomgripande än annars.

En viktig faktor i en sådan utveckling är digitalisering. Digitalisering handlar nämligen inte bara om teknik utan framför allt om att förändra sin, och sina kunders, syn på vad verksamheten egentligen går ut på samt hur den bedrivs. Troed Troedson har i mer än 20 år arbetat som konsult och föreläsare i frågor kring framtid, strategi och just digitalisering. Ofta i förändringsprojekt som sträcker sig över lång tid. Det som nu händer, säger Troed, är egentligen bara samma sak men med ett väldigt mycket snabbare förlopp.”

Varmt välkomna!

Lärarassistans på distans

Lärarassistans på distans

Jennie Carlsson har varit på Bona sedan början på 2019 och jobbar som lärarassistent på Allmän kurs för personer med funktionsvariationer. Hon kom till Bona efter att ha fått ett tips från en vän om att söka sig hit.

– På en gång kändes det nästan familjärt när jag kom hit. Öppna och välkomnande lärare, fin gemenskap mellan deltagare och personal och en lugn och trygg miljö överlag. Jag är väldigt glad att jag fick tips om att söka mig hit, säger Jennie.

Som lärarassistent jobbar Jennie med flera olika saker, som Fia har pratat om förut här i bloggen. Det är ett flexibelt jobb och Jennie tycker alltid att det händer något här.

– Min roll är lite som att förmedla mellan deltagare och lärare. Jag blir nästan som en kompis, och det vill jag gärna vara. Jag vill att de ska ha den känslan. Då kan de berätta saker för mig som de inte berättar för läraren, av olika anledningar.

Eftersom Jennie håller sig i en klass blir hon som en slags klass-assistent. En fördel med det är att hon kan följa deltagarna under hela dagen i olika lektioner.

– Jag ser när någon har svårt att sitta i klassrummet med många andra. Men jag ser också att det gick mycket bättre när hen fick sitta mer avskilt i ett grupprum. Sådana saker blir lätt för mig att se.

Nu är det andra omständigheter på Bona när vi är i distansläge och alla jobbar hemifrån. Det blir mycket fokus på att hitta en struktur i hemmiljön för att kunna fokusera på skolarbetet.

– Vem som helst kan ha svårt för att fokusera på studier eller arbete i sin hemmiljö, och i den här klassen är det många som har det. Det finns inte längre samma avgränsade rutiner och det är mycket i hemmet som distraherar.

– Jag försöker hjälpa deltagarna med att göra vardagen mindre luddig. Gör en plats för skolarbetet: sätt upp datorn i köket och jobba där. Ta rast på bestämda tider, och glöm inte att ta en promenad då och då.

Det är ingen slump att Jennie tipsar om att promenera. Det är nämligen hon som har hand om promenad som tillval här på Bona.

– Det blir såklart annorlunda att promenera när man inte är på samma plats. Men när promenad står på schemat så går vi ut var och en och skickar filmer och bilder till varandra. Så vi är ju tillsammans ändå, på sätt och vis. Det känns bra att vi får vara lite glada i det här, att få vara ute i våren, och veta att vi har sommaren framför oss.

Jennie har kommit in bra på Bona och är väldigt omtyckt bland deltagarna. Och det gäller åt andra hållet också.

– Jag stortrivs verkligen på mitt jobb. Jag har kommit helt rätt! Det är så himla givande att få jobba i den här klassen och jag vill verkligen lyfta deltagarna – de är helt fantastiska.

 

Vad lär vi oss av distansläget?

Vad lär vi oss av distansläget?

Nu har det gått drygt en månad sedan vi gick in i distansläge. Trots nya utmaningar så pågår undervisningen som vanligt i mångt och mycket. Vi kombinerar fjärrundervisning och distansundervisning och har mycket nytta av våra tidigare erfarenheter av digitala lösningar för undervisning. Det innebär bland annat att vi kan använda många olika kanaler så att alla får vara med på sina villkor.

En förändring som vi märker är att undervisningen blir mer individuellt anpassad. När alla sitter på sin kammare så blir det mer synligt hur var och en klarar sig, och vilka tekniska behov som finns. Här får vi många viktiga erfarenheter inför framtiden.

Vi tror faktiskt att folkbildningen har mycket att lära av den här situationen. Hur gör vi för att vara robusta och elastiska organisationer? Det här tycker vi är mycket spännande tankar.

Vi kommer att fortsätta att jobba i distansläge tills vidare. Dessutom skärper vi restriktionerna något. Hädanefter sker även antagningsarbetet över telefon eller videokonferens.

Har ni några frågor, så kan ni maila oss på info@bona.nu.

 

Dags för årsstämma!

Dags för årsstämma!

Nu är det dags för Bonas 150 ägare att återigen träffas på årsstämma.

  • Tid: söndag 26 april, 13.00.På grund av coronavirus covid-19 har skolan gått i distansläge, vilket innebär att årsstämman genomförs som videokonferens.
Anmälan & nomineringar

Anmäl dig genom att maila info@bona.nu senast 20 april. Du kommer då att få inbjudan till videokonferens med anvisningar hur du kan koppla upp dig.

Nomineringar till styrelsen mailar du till valberedningens sammankallade Peter Karlberg: Peter.Karlberg@telia.com

Dagordning

1. Stämmans öppnande
2. Val av ordförande för stämman
3. Upprättande och godkännande av röstlängd
4. Val av en justerare
5. Prövning om stämman blivit behörigen sammankallad
6. Behandling av årsredovisning och revisionsberättelse
7. Beslut
– a. om fastställande av resultaträkningen och balansräkningen
– b. om dispositioner av föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
– c. om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna
8. Val av styrelseordförande, styrelseledamöter, styrelsesuppleanter och revisorer
9. Val av valberedning
10. Förslag från styrelsen
11. Stämmans avslutning

 

Dokument

kallelse

vb2019

Årsredovisning

Revisionsberättelse

Vi håller skolan stängd

Vi håller skolan stängd

Covid-19 sprids i samhället och Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer. Därför har vi beslutat att gå i distansläge från och med 17 mars. Det innebär att all pedagogisk personal och alla deltagare kommer att arbeta och studera på distans. I första hand gäller det fram till 15 april, men kan förlängas vid behov. Vi vill ge vårt bidrag till att plana ut utvecklingen av smittan.

Vi står väl förberedda inför detta. Dels har vi under flera år lagt tid och engagemang på att hitta digitala lösningar för undervisning. Dessutom har vi de senaste veckorna redan börjat ställa om till fjärr- och distansutbildning eftersom vi såg det som troligt att skolan skulle behöva stängas. När väl rekommendationen kom om att så många som kan ska jobba på distans så var vi beredda. Beslutet togs snabbt, I måndags genomförde vi en lyckad testdag när alla deltagare stannade hemma och studerade.

Vår personal kommer göra allt för att det ska bli fantastiska utbildningar även på distans. Redan nu ser vi att deltagarna bidrar med både gemenskap och stor studieiver! På Bona är det också viktigt att vi håller tät kontakt även om vi inte kan träffas, så chatten och mobilerna går varma i dagarna.

Skolan är stängd men vi jobbar på för fullt. Om du undrar något så är det bara att höra av sig!

Du når expeditionen på
E-post: info@bona.nu
Telefon: 0141 – 20 95 80

Anneli Dahlqvist, rektor
anneli@bona.nu

En ovanlig deckare från Textlabbet

En ovanlig deckare från Textlabbet

Återigen är det dags för en deltagare  i Textlabbet att bli publicerad. Det är Susanne Fellbrink som kommer ut med en deckare som hon jobbat med i Textlabbet: Än sjunger hon inga sånger. Boken är ingen vanlig deckare. Ett mysterium ska lösas, som sig bör, men här är det varken poliser, advokater eller reportrar som ska göra det. Det ger ett väldigt annorlunda perspektiv än en vanlig deckare. Dessutom utspelar sig boken i underhållningsbranschen, vilket inte heller är så vanligt.

Susanne Fellbrink har själv varit i den branschen i snart 30 år. Hon är sångerska och låtskrivare, har drivit en stor eventlokal i Sundsvall och håller idag i en kör som sjunger populärmusik. Så det är ingen slump att hennes bok utspelar sig i underhållningsbranschen. Och det är heller ingen slump att det blev en bok.

– Jag har skrivit i ganska många år, bland annat för musik och barnböcker. Men för några år sedan hade jag en idé till en bok och bestämde mig för att gå en skrivarkurs. Den visade sig fokusera på deckare så jag styrde om min idé åt det hållet. Och det var kul, så jag fortsatte med det, säger Susanne.

– Sedan gick jag Textlabbet i två terminer. Där kunde jag verkligen lägga tid på skrivandet, för man håller på med så mycket annat annars. Det var väldigt bra att behöva lämna in material kontinuerligt, för jag blev pushad till att skriva färdigt. Responsen från lärarna och deltagarna var väldigt givande, och jag lärde mig mycket på att ge respons på andras texter. Jag blev bättre på att sätta fingret på vad som är bra och inte bra, vilket jag sen kunde tillämpa på min egen text.

Det sägs ofta att det är svårt att få förlag att nappa på sina manus, och det hade Susanne också hört. Hon var inställd på att ge ut boken själv, men på en av träffarna här på Bona så blev hon peppad av deltagarna till att försöka. Och av en slump fick hon pepp från ett helt annat håll också.

– I slutet av 2018 var jag på en deckarfestival i Sundsvall och stötte bokstavligen ihop med en förläggare. Vi började prata och det slutade med att hon bad mig skicka mitt bokmanus till henne. Sen skickade jag till fyra förlag till och det var faktiskt tre av dem som nappade, men jag skrev avtal med Printz Publishing som numera hör till Norstedts förlag.

Nu skriver Susanne redan på en uppföljare kommit en bra bit på vägen. Planen är att den ska komma ut redan till sommaren.

Läs mer om Susanne på hennes hemsida.

God jul och gott nytt

God jul och gott nytt

Ännu en händelserik höst har passerat, och du kan läsa i Bonasignalen om en del av allt det vi gjort. Nu vankas det jul och vi kommer att hålla expeditionen stängd 23 december till 1 januari. Men du når oss på mail och telefon på vardagar 8-16.

God jul och gott nytt från alla vi på Bona!

Körskolan sjunger inför jul

Körskolan sjunger inför jul

Körskola för kvinnor har snart sjungit ihop ett helt läsår. Under ledning av Johanna Lundqvist har de blivit ordentligt sammansvetsade och nu har de ett par framträdanden inplanerade innan jul. Varmt välkomna att komma och lyssna!

  • 8 december, andra advent kl. 15.00 i Lönsås kyrka
  • 21 december kl. 10.30 i Motala kyrka

Kanske vill du lyssna på dem redan nu? Här är en video från vår Instagram när de sjunger på kulturnatten i Motala för ett tag sedan!

 

Dans för dig som är 14 till 100 år

Dans för dig som är 14 till 100 år

“Hej, är du mellan 14 och 100 år, bor i Motala-området och vill dansa en kväll i veckan? Inga förkunskaper krävs.”

Ungefär så skrev Åse Wallberg för ett tag sedan i sociala medier. Hon var peppad på att göra något nytt. Sedan hon gick ut Danshögskolan 1996 så har hon jobbat som professionell dansare och danspedagog, men nu ville hon jobba mer med icke-dansare. Därför drog hon igång det här projektet, helt ideellt.

– Det är fantastiskt att få vara med när folk upptäcker hur de kan använda sin kropp. När fokuset inte ligger lika mycket på teknik och detaljer så blir det en väldigt härlig känsla och närvaro, säger Åse.

Knappt ett dygn efter annonsen så var gruppen fullbokad. Vi är med och stöttar projektet genom att låta gruppen vara i våra lokaler. Så nu träffas de här hos oss en kväll i veckan, MODA som de kallar sig för.

– Det är både män och kvinnor och det är ett stort åldersspann på deltagarna. Det tycker jag är extra fint för det är ovanligt att göra saker tillsammans mellan åldrarna såhär, säger Åse.

De dansar mot ett gemensamt mål också: en föreställning i januari här på Bona. I den lyfter de in allas kunskaper, berättelser, fysiska uttryckssätt och erfarenheter på ett gemensamt tema: det som får oss att känna oss levande. Att vara pytteliten bland jättehöga fjäll eller att se en fisk som hoppar mitt framför ansiktet – det kan vara allt möjligt. Dansandet är ju också ett sätt i sig att få känna sig levande.

– Ja, jag tycker att fler borde få möjlighet att dansa. Men får använda hela sitt jag. Hjärna, kropp och känslor på samma gång. Det är sällan man får göra allt det på samma igång i vårt samhälle. Att få vara en hel människa.

Föreställningen “Bäcköringen som hoppade två gånger” visas 18-19 januari på Bona folkhögskola. Maila oss om du vill sitta i publiken. Följ MODA på Instagram: @motaladans.

Kategorier