Välj en sida

Vem sätter bilden av förorten? Brinnande bilar, stenar som kastas.
Vi känner igen rubrikerna. Vi får en politik därefter.

Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete på Linköpings universitet, har hållit en öppen föreläsning på Bona folkhögskola. Han talade om hur dagens politiska förslag till lösningar nöjer sig med att försöka åtgärda symptom –  hellre än att ta tag i  bakomliggande orsaker.

Det är så, med ytliga akutinsatser, vi bekräftar begrepp som ”utanförskap” och ”no-go-zon”. Politikernas lösning: fler väktare och mer polis. Problemet är, menar Magnus Dahlstedt, att fattigdom, missbruk och kriminalitet görs till individuella problem. Som om individer lever utanför samhälleliga och politiska strukturer.

– Vi borde nog hellre titta på de bakomliggande strukturerna, sa Magnus.

I den nya tvärvetenskapliga förortsforskning där Magnus Dahlstedt deltar, får ungdomarna själva komma till tals. Känslan av att inte räknas, att inte bli sedd är påtaglig i intervjusvaren.

Magnus har tillsammans med andra forskare följt flera integrationsprojekt, ofta inom sportens värld. Han konstaterar att sportens givna regler, gör du fel blåser domaren i pipan, applåderas av samhället.

– Det blir tydligt vad som är rätt eller fel. Coachen är samtidigt ett föredöme.
”Kan jag så kan ni” är budskapet. Budskapet är tydligt, utan regler blir det kaos.

Men coachen är också skolad i att  visa hur man ”ska vara i Sverige”, hur man praktiserar ”svenska värderingar”.

– Är det självklart att det ska vara så, att det är så vårt samhälle blir bättre, frågar sig Magnus Dahlstedt.

Han påpekade också att spänningar i det svenska samhället, ofta mellan generationer, mellan beslutsfattare och boende i miljonprogramområden, inte är nåt nytt.

– Jag är ingen historiker men vi kan lära av historien, sa Magnus och hänvisade till punken i slutet av 70-talet, Ebba Grön och ockupationen av den nedläggningshotade fritidsgården Oasen i Rågsved. (en ockupation som för övrigt innebar att Oasen räddades)

Det finns inget att göra i den här trista förorten
Det finns ingenting här för oss
Nej ursäkta jag överdrev lite grann
Vi kan ju knarka supa och slåss…
ur ”We´re only in i for the drugs” av Ebba Grön

Magnus Dahlstedt är aktuell med den nya boken Förortsdrömmar: Ungdomar, utanförskap och viljan till inkludering (finns även som gratis pdf).
Till hösten ger Magnus Dahlstedt tillsammans med ett 30-tal forskare inom socialt arbete och närliggande dicipliner ut boken ”Manifest – för ett socialt arbete i tiden”
https://www.facebook.com/manifestsocarb/