Välj en sida

 

– Alltså, dagens sex- och samlevnadsundervisning i skolan är obefintlig. Vi hade totalt två dagar under vår skoltid.
– Va, vi hade jättebra undervisning i två hela månader på vår skola.

En liten upptäckt, ett litet meningsutbyte bland hundratals andra, deltagare emellan under Bonas temadag om internationella kvinnodagen.

Några av oss hade just sett filmen om arabisk feminism ”Feminism Inshallah” där bland andra en kvinnlig sexolog framträder i en egen programserie i Egyptisk tv.

Mycket av dagen handlade om film, filmer på kvinnotema men av vitt skilda slag, svenska och utländska. Bland annat kunde vi välja att se svenska gymnasiefilmen ”Tusen gånger starkare” om könsroller, filmen och ”Oaga girls” om tjejer som utbildade sig till bilmekaniker i Burkina Faso. ”Fröken Friman” och många många fler…

Sånt där obligatoriskt mummel om ”varför det inte finns någon mansdag då?” (vilket det ju finns rätt många av…) det lyste helt med sin frånvaro. Alla deltog med liv och lust!

Vi målade och skulpterade utifrån visionen om framtidens kvinna och man. Vi diskuterade vad vi trodde skulle hända nu, efter #metoo och vi kunde höra kvinnokurskvinnor i radioprogram berätta om sin farmor/mormor och om framtiden för sina döttrar.

Kort sagt – vi körde så det rök!