Välj en sida

Båtbyggeri och Snickeri

Är du nyfiken på hur man bygger båtar eller hus på ett yrkesmässigt sätt? Då är detta kurserna för dig. Här kombinerar vi tidlösa metoder med ny kunskap och teknik. Undervisningen anpassas för dig och dina kunskaper och drömmar. Du väljer själv om du vill rikta in dig på båtar eller på hus, och de teoretiska avsnitten utgår alltid från just dina behov och förutsättningar. Båda kurserna sker i en nyrenoverad verkstad nära Göta kanal, i nära anslutning till Bona folkhögskola. Vi jobbar i verkstaden klockan 8-14 varje dag förutom på fredagar, då vi slutar klockan 12.

Kursen börjar med att bygga en eka tillsammans. Genom det går man i genom alla maskiner i verkstaden och lär sig använda de flesta verktyg. Därefter väljer man inriktning båtbyggeri eller husbygge.

Snickeri

Här får du grunderna i att bygga mindre hus såsom friggebodar, attefallshus och trähus. Vi går igenom hela processen med att planera, läsa ritningar, lära känna olika material, följa skyddsföreskrifter och använda olika byggtekniker. Vi lär oss att bygga med bjälklag och provar olika grund- och takkonstruktioner, väggkonstruktioner, ytter- och innerväggar och enklare förberedelser för att dra el.

Båtbyggeri

Här bygger och renoverar vi träbåtar med hantverkstekniker som fungerat i många generationer före oss. Med gemensamma krafter bygger vi klassiska träbåtar utifrån tidlösa principer. Vi börjar med att bygga en enklare roddbåt för att lära oss grunderna, och du lär dig bland annat maskinarbete, materialkunskap, verktygsvård och ytbehandling. När du lärt dig grunderna finns det möjligheter att bygga något helt eget.

Efter kurserna

När du är färdig med kurserna har du hantverkskunskaper som kan användas till mycket mer än båtar och hus. Det finns alltid ett behov av kompetenta hantverkare, så det finns många vägar framåt för dig efter kursen.

 • Terminstider:
  Höst: 23 aug - 19 dec 2017
  Vår: 8 jan - 8 jun 2018
  Höstlov v. 44
  Sportlov v. 8
  Påsklov v. 14
 • Ansökningstid: löpande
 • Studietakt: 100%
 • Längd: 1-2 år
 • Studiemedelsberättigad: Ja
 • Deltagaravgift:  600 kr
 • Kursansvarig:
  Caj Claesson
  072 – 580 63 77